donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Mooie Werkendamse cheque voor 'het andere' kankerfonds

2 november 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Vrijdagavond 30 oktober werd een cheque van 300 euro overhandigd aan directeur Lon Claassen van het Nationaal Fonds tegen Kanker. Plaats van handeling: boekwinkel De Angelot op de Hoogstraat in Werkendam.

Initiatiefnemers van de actie zijn fotograaf Irene Damminga en de Werkendamse dorpsdichter Marcel Vaandrager (dichter). Zij hebben samen een mooie verjaardagkalender en een gedichtenbundel uitgegeven. Van elk verkocht artikel wordt er een bedrag ‘gespaard’ voor het NFtK. Daarnaast wordt de koper gelijktijdig geïnformeerd over het werk van dit fonds en dat er een deel van de opbrengst naar dit fonds gaat.

Kansrijk onderzoek
Directeur Lon Claassen, speciaal uit Amsterdam naar Werkendam gekomen, dankt de initiatiefnemers voor dit mooie initiatief, de cheque en benadrukt dat hij erg blij is dat daardoor ook bij een grotere groep mensen het werk van het NFtK bekend wordt.
Het NFtK financiert onder andere kansrijk onderzoek waar, bij positief resultaat, geen patent op kan worden aangevraagd. In dit kader wordt het veelbelovend onderzoek van kurkuma bij celtherapie bij het AMC in Amsterdam genoemd.
Bevlogen vertelde Claassen over een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van de eigenschap dat zogenaamde ‘lekkende cellen’ in menselijk lichaam door het lichaam zelf worden afgebroken, zonder dat er daardoor schade aan het lichaam ontstaat. Nieuw onderzoek is erop gericht om kankercellen aan het lekken te krijgen, waardoor het lichaam ze ‘geruisloos’ elimineert zonder nevenschade. Bij positieve onderzoeksresultaten en na verdere ontwikkeling zou deze behandelmethode met name  ingezet kunnen worden bij tumoren op plekken die nu niet te behandelen zijn.  

De bijeenkomst werd, nadat het glas was geheven, afgesloten met een gedicht van Hilma Bruinsma, dat zij zelf voordroeg.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.