vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Altena Business onderneemt zinvolle Roemenië-reis

21 september 2015 (door AalburgNet)

REGIO - ‘Dan gaan we toch met zijn allen!” opperde John Kwetters in gesprek met Ad van Wijk. De laatste vroeg de eerste mee te gaan naar Roemenië om in Cluj de Van Wijk Group te bekijken en om ideeën op te doen over het ondernemersklimaat in dit voormalige Oostblokland. John Kwetters zag het iets breder: samen met andere ondernemers, overheid en onderwijs uit Altena een businesstrip maken onder het motto: 'Leren van elkaars culturen en structuren. Hoe zit bijvoorbeeld de relatie overheid en ondernemers in Roemenië in elkaar? Hoe kijkt men aan tegen maatschappelijk en duurzaam ondernemen?'

Een en ander mondde uit in een concrete Altena business tour naar Roemenië. Een gevarieerd gezelschap met ondernemers van allerlei pluimage bracht daarom begin september een bezoek aan het tweede vaderland van Ad van Wijk.

Gezelschap
Spin in het web was Fientje Bax. Die liet er geen gras over groeien en zette de totale organisatie op poten. Hotels, vliegtickets, alles stond op enig moment in het gelid. De club omvatte 20 tot 25 ondernemers waaronder Joan Hanegraaf, John en Gerrit Kwetters, Ad van Wijk, burgemeester Fons Naterop, Ferry Verbeek, Ad van Helden, Roberto Flören, als hoogleraar verbonden met Nyenrode en Ad Bax die deel uit maakt van de raad van advies bij Kwetters en vele anderen. 'Het werd een inspirerende trip;', aldus Fientje. Dinsdag 8 september steeg het gezelschap op vanaf Vliegveld Eindhoven met bestemming Cluj. 'Het werd hard werken, want het programma zat aardig dichtgespijkerd.'

Hollandse pioniers
Er werden Hollandse bedrijven bezocht die het in Roemenië hebben gemaakt. Voorbeeld daarvan is het Raamsdonksveerse CSI, het Hilversumse CDSI en uiteraard E. van Wijk SRL Roemenië. Naast het nuttige was er ook ruimte voor wat ontspanning. Alhoewel, gewapend met broodzak en slechts een flesje water langs een rivierbedding klauteren, zal door sommigen eerder als inspanning gezien worden. 'Een beetje afzien hoort erbij', meende Fientje. En dat was ook wat Ad van Wijk zijn gezelschap wilde overbrengen. In januari 1990 hobbelde hij met een vrachtwagen vol bijbels door het noeste land om daar jaren later te excelleren als succesvol zakenman met vijftien bedrijven en 1200 mensen in loondienst. Constant pionieren en het gevecht aangaan met de elementen (bureaucratie en een bijna totale afwezigheid van infrastructuur) bezorgden hem het inzicht dat hij graag wil overbrengen aan ondernemers in Altena.

Leny van der Ham en professor Roberto Floren bezochten één van de universiteiten van Cluj. Cluj-Napoca is een universiteitsstad met meer dan 100.000 studenten. Daar hoorden zij over schoolverlaters die liever geld verdienen dan hun studie afmaken. Niet anders als in Nederland. De Roemenen waren erg geïnteresseerd in het 20/80 learning project van Leny van der Ham.

Zaterdag 12 september was iedereen weer thuis van een geslaagde business trip. Voor het eind van het jaar komt er een retourbezoek met de Nederlandse gastheren uit Cluj.

(Altena Kennispoort | Fientje)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.