donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Onderhoud Woerkums water naar Waterschap Rivierenland

8 september 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Gemeente Woudrichem draagt beheer, onderhoud en eigendom van een groot deel van het water binnen de bebouwde kom van gemeente Woudrichem over aan Waterschap Rivierenland. Heemraad Arie Bassa (waterschap) en wethouder Renze Bergsma (gemeente) ondertekenden hiervoor op 7 september 2015 een overeenkomst.
Arie.jpg Aan de rechterzijde zit heemraad Arie Bassa en aan de linkerkant zit wethouder Renze Bergsma van de gemeente Woudrichem

Met de overname van de ongeveer 13 kilometer hoofdwatergangen komt het beheer en onderhoud voortaan in één hand te liggen. De gemeente en het waterschap werken er op deze manier aan het waterbeheer binnen en buiten de bebouwde kom beter op elkaar af te stemmen. Tot op heden was de gemeente eigenaar van de wateren binnen de bebouwde kom en onderhield deze ook terwijl dit buiten de bebouwde door het waterschap werd uitgevoerd. De bestuurlijke besluitvorming voor de overdracht vond plaats in juli van dit jaar.

Waterplan
De overdracht van het stedelijk water is onderdeel van de afspraken uit het waterplan Woudrichem. In het waterplan zijn maatregelen opgenomen om het watersysteem in de bebouwde kom te verbeteren.  Als onderdeel van het waterplan werd eerder al een waterbergingsvijver opgeleverd ten westen van Almkerk langs de N322, werd de sporthalvijver te Giessen verruimd en werd de watergang aan de Rijswijksesteeg te Rijswijk verbreed.  Het vergroten van waterberging in Almkerk  en het verruimen van een aantal watergangen in Andel zijn  maatregelen die voor komend jaar zijn gepland. Zo werken gemeente en waterschap samen aan het verbeteren van het watersysteem.

Informatie
Inwoners die grenzen aan watergangen waar het eigendom, beheer en onderhoud naar het waterschap wordt overgedragen, zullen hierover nog afzonderlijk door het waterschap worden geïnformeerd. In de dagelijkse praktijk zullen zij weinig van de overdracht merken.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.