donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Veel wateroverlast in de regio

31 augustus 2015 (door AalburgNet)

REGIO - AALBURG - Er viel 115 mm water... In Wijk en Aalburg en Veen liepen diverse straten volledig onder na de hevige regenval van gisteravond (30-08). De stortbui ging gepaard met flinke hagelstenen van een centimeter of vier, en groter. De overlast was kennelijk plaatselijk. Vanuit Giessen bijvoorbeeld zijn er geen meldingen binnengekomen.

In Wijk en Aalburg hadden met name de Polsstraat, Kerkverreweide en de Aalburgsestraat (vanaf de Markt tot d'Ulve) te kampen met wateroverlast.  Die was in de laatste straat zodanig groot dat het water via de voordeuren en laag gelegen afvoerputjes naar binnen kwam. De riolen zaten vol. Dat alles ging gepaard met borreldende toiletpotten en afvoeren. De brandweer assisteerde op enkele plekken met het wegwerken van het water. Ondernemers aan de Aalburgse Markt kregen heel veel water te verwerken. Verderop in de straat stonden diverse geparkeerde auto's tot aan de portieren in het neerkletterende regenwater.

Met name de kruising Aalburgsestraat, Berenhoekesestraat en d'Ulve is het laagste punt in de gemeente Aalburg. Een medewerker van de gemeente Aalburg kwam daar polshoogte nemen. Op d'Ulve stonden de sloten tot aan de rand gevuld. Terwijl hij een ooje in het zeil hield, maande hij passerende voertuigen vooral stapvoets te rijden. Door de golfslag liep het water bij sommige huizen (weer) naar binnen.
Rond 12:30 uur zakte het water weer, zij het langzaam.

Behalve ongemak moet er ook rekening gehouden worden met schade bij fruittelers die een dergelijke hagelbui, zo vlak voor de oogst, niet echt kunnen gebruiken. Ook de hagelschade aan auto's, caravans en dergelijke zal naar verwachting stevig zijn.

Regio
Ook vanuit Nieuwendijk (Hyacinthstraat: vervuild wegdek, Singel), Sleeuwijk (Notenlaan, Munnikenland) en Werkendam (Van Tienhoven van de Boogaardstraat en Van Heldenstraat) komen berichten over stormschade en wateroverlast. Vanuit Dussen komt een melding van 'een brandgerucht'. In Genderen wordt stormschade gemeld. Ook aan de Veldweg in Rijswijk is een melding van wateroverlast. De tennisbaan van TV Woudrichem staat blank.

Rond 1:15 uur vielen in Werkendam 'knoeperds' van hagelstenen, aldus een bericht op Twitter. De VerkeerssInformatiedienst (VID) waarschuwt dat het noodweer de hele nacht kan aanhouden.

Twee dagen
Waterschap Rivierenland laat weten: 'Na een nacht van hevige regenval is het waterschap druk bezig met het beperken van de ontstane wateroverlast.Het afvoeren van het overtollige water zal echter enige tijd duren. Het duurt ongeveer twee dagen voordat het water dat nu gevallen is, binnen de grenzen van de sloten blijft.'

UPDATE
Waterschap Rivierenland laat via een blog weten dat men extra pompen heeft geplaatst bij de gemalen van het waterschap verspreid over het gebied om de capaciteit van de waterafvoer te vergroten.

Er is een speciaal telefoonteam bij Waterschap Rivierenland ingeschakeld en bereikbaar onder 0344-649999.

(Foto Aalburg.net - Aalburgsestraat: het waterpeil zakt weer)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.