maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Open Monumentendag biedt mooi scala aan activiteiten

14 augustus 2015 (door WerkendamNet)

ALTENA - In het weekend bij Open Monumentendag op 12 en 13 september zijn in de regio weer diverse activiteiten opgezet door Erfgoed Altena. Donderdag 10 en vrijdag 11 september is het Monumenten Klassendag, basisschoolleerlingen bezoeken fort Giessen en de vesting Woudrichem. Donderdagavond wordt op fort Altena het erfgoeddebat rond ‘200 jaar Brabant, een historische vergissing’ gehouden, samen met Erfgoed Brabant.

In het weekend van 12 en 13 september zijn weer diverse bijzondere panden te bezoeken.
Zo wordt bij het Kornhuys aan de Korn 26 te Dussen zaterdag 12 september uitleg gegeven over de restauratie van de dwarsdeelboerderij uit 1767 door medewerkers van Oome Raamsdonk BV. Daarbij is vooral aandacht voor het ambacht van restaureren. De boerderij werd tot 2010 bewoond door klompenmaker Piet van Gennip. Amateur historicus Ton Lensvelt geeft tevens een inkijkje in de historie van het pand, dat werd gebouwd in opdracht van het bestuurdersgeslacht Van Honswijk. In Genderen is de 18e eeuwse boerderij aan de Meerhoek 25-27 geopend, deze boerderij dreigde in 1977 gesloopt te worden, maar werd gered door architect Huub Branderhorst. De huidige bewoners, de familie Dorresteijn, voltooiden de restauratie van het pand, dat tevens betrokken was bij de Afscheiding in 1834 in Genderen. In Uitwijk kan de eeuwenoude kerk worden bezocht, de toren werd recent geheel gerestaureerd door Oome Raamsdonk BV. Alle panden zijn te bezichtigen van 10.00-16.00 uur.

Rijswerkers
Ook enkele meer bekende panden zijn zaterdag te bezoeken. Fort Giessen toont foto’s van militairen uit de Eerste Wereldoorlog, tevens wordt het ambacht van smid gedemonstreerd en worden ritjes met de paardenkoets gereden. Kinderen mogen muntjes zoeken met een metaaldetector. In het Andries Visserhuis in Werkendam wordt het bijzondere Werkendamse ambacht van rijswerkers getoond in samenwerking met Nel van As. Zij schreef al veel boeken over de Werkendamse rijswerkers die wereldwijd betrokken waren bij waterwerken. In de Oudheidkamer kunnen rijswerkersgereedschappen worden bekeken in de veldschuur. Openingstijden zijn van 10.00-16.00 uur.

In de vesting Woerkum kan zaterdag de Hervormde kerk worden bezichtigd of de toren beklommen, ook de RK Kerk op de Vissersdijk is open. Zondag 13 september is de Hervormde kerk gesloten, maar kan wel de toren worden beklommen (13.00-17.00 uur). Ook de RK kerk is zondag open. Beide dagen is het tevens de Kunstroute in de vesting, veel werk wordt getoond in monumentale panden. Zondag 13 september is kasteel Dussen gratis te bezichtigen van 13.00-17.00 uur.

Van alle activiteiten is een fietsroute van 58 kilometer samengesteld via het fietsknooppuntensysteem. Uiteraard kan ook een deel van de route gefietst worden. De flyers zijn o.a. verkrijgbaar bij de VVV en op fort Altena.

www.erfgoedaltena.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.