vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Bij N283 wordt gezocht naar mogelijke munitie uit WO-II

10 augustus 2015 (door WerkendamNet)

HANK / MEEUWEN - Voordat de werkzaamheden rond de reconstrcutie van de N283 tussen Hank en Meeuwen verder kan, wordt er een uitvoerige controle op achtergebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Bekend is dat er voornamelijk in het laatste deel van WO-II hevig over en weer is geschoten tussen de Duitsers in het land van Heusen en Altena en de geallieerden aan de andere kant van de Bergsche Maas. Om munitie op te sporen wordt de Explosive Clearance Group (E.C.G.) ingeschakeld.. Veiligheid voor alles, is hrt motto.

In deze fase van de opsporin kan een gebied met behulp van moderne detectiemethoden worden gescand op metaalhoudende (water) bodemverstoringen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van verschillende (internationaal erkende) detectiemethoden en -technieken. Welke methode zal worden ingezet, is afhankelijk van de omstandigheden.

Kosten
Het projectteam N283 laat weten: 'De wijze waarop de detectie wordt uitgevoerd wordt vastgelegd in een projectplan. Zowel het eventuele advies uit het vooronderzoek, de toegepaste meetmethodes en procedures als de geldende verantwoordelijkheden worden in het plan opgenomen. In dit stadium kunnen ook de financiële consequenties en de eventuele subsidiemogelijkheden in beeld worden gebracht. Omdat er de overheid veel aan is gelegen dat in de Nederlandse bodem veilig gegraven kan worden, kan in sommige gevallen een tegemoetkoming in de kosten van opsporingswerkzaamheden worden verkregen.'

De verkregen meetgegevens worden digitaal vastgelegd. Analyse van de meetgegevens kan dan vervolgens een aantal verdachte 'spots' opleveren: locaties waar zich mogelijk explosieven bevinden. Als dat zo is, zal daar naar worden gehandeld en wordt het explosieve materiaal vakkundig geruimd.

(Foto Waterschap Rivierenland projectteam N283)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.