dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Waterschap centraliseert rioolwaterzuiveringsinstallaties in regio

22 juli 2015 (door WerkendamNet)

REGIO - Waterschap Rivierenland gaat de rioolwaterzuivering in het Land van Heusden en Altena centraliseren. Dit is nodig om efficiënt te kunnen blijven werken en in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan alle wettelijke eisen op het gebied van afvalwaterzuivering.

Concreet betekent dit dat de huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen gaan sluiten. In de nieuwe situatie wordt het afvalwater van deze locaties getransporteerd naar onze rioolwaterzuivering in Sleeuwijk. Daar zal straks al het afvalwater uit het Land van Heusden en Altena worden gezuiverd. De installatie in Sleeuwijk wordt uitgebreid. Een woordvoerder: 'Daarnaast gaan we nieuwe persleidingen aanleggen van de oude RWZI's in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen naar de RWZI in Sleeuwijk. Als deze klus is geklaard, zijn we weer goed toegerust om het afvalwater van het land van Heusden en Altena, ook in de toekomst, goed te kunnen blijven zuiveren.'

Persleidingen en doorvoergemalen
Om al het afvalwater naar de RWZI in Sleeuwijk te kunnen transporteren, moeten nieuwe persleidingen worden aangelegd en een drietal doorvoergemalen geplaatstt worden bij de oude RWZI's in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen. Deze nieuwe persleidingen lworden zo veel mogelijk aangelegd in openbaar terrein. 'Toch ontkomen we er niet aan dat het beoogde persleidingstracé op sommige plekken door particulier terrein zal komen te lopen.'

Persleidingtracé Meeuwen - Genderen:
Het eerste persleiding deel (tussen Meeuwen en Genderen) is gecombineerd uitgevoerd in samenwerking met de reconstructie van de provinciale weg N 283. Het tweede persleiding deel (tussen Hank en Meeuwen) wordt eveneens gelijktijdig met de reconstructie van de N283 in samenwerking met de Provincie Noord Brabant uitgevoerd. De aanbesteding en gunning heeft inmiddels plaatsgevonden. De uitvoering is gestart en zal plaatsvinden medio 2015 tot en met 2016.

Persleiding tracé tussen Dussen en Sleeuwijk en de rioolgemalen op de te amoveren rwzi's:
Voor dit tracé deel en de rioolgemalen zijn voorontwerpen opgesteld. Aan de hand van het voorontwerp hebben overleggen met de belanghebbende grondeigenaren plaatsgevonden. De voorbereidende werkzaamheden worden in 2016 uitgevoerd en de daadwerkelijke uitvoering is in 2017 tot 2018 gepland.

Uitbreiding en renovatie van de centrale rwzi:
Om tot realisatie van de centrale rwzi en de nieuw te bouwen en aan te passen rioolgemalen te komen, wordt gekozen voor een geïntegreerde voorbereiding (op basis van een opgesteld ontwerp) en uitvoering in één contractvorm. Verwacht wordt dat de uitvoerende partij begin 2016 gecontracteerd kan worden. De uitvoering is gepland in 2017 - 2018.

Informatie
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Johan van IJmeren, projectleider van Waterschap Rivierenland, telefoon (06) 29025579, of per e-mail: j.van.ijmeren@wsrl.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.