donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

CDA Werkendam: 'Xinix moet beter bereikbaar worden'

10 juli 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Ruim twee jaar geleden is er een bushalte aangelegd in Nieuwendijk. Deze is zeer succesvol. Zeer nabij deze halte bevindt zich poppodium Xinix. Vooral in het weekend trekt dit poppodium vanuit de verre omgeving veel publiek. Tijdens evenementen vooral in het weekend is Xinix met het openbaar vervoer erg slecht bereikbaar. CDA Werkendam vindt dat die bereikbaarheid beter moet en maant de gemeente tot actie.

Het CDA stelt: 'Uit onze contacten met Arriva is bekend geworden dat de gemeenten en de provincie nog in onderhandeling zijn.Het CDA zou graag zien dat het College van B&W Werkendam zich gaat inspannen om de nachtbus ook te laten stoppen bij Xinix.

Proef

Nachtbussen vervangen vanaf 19 december op vrijdag en zaterdag de nachttreinen tussen 2.00 en 4.00 uur tussen de grote Brabantse steden. Ook gaat de Brabantliner tussen Breda en Utrecht op zaterdagnacht tot circa 2.00 uur rijden. Het gaat om een proef voor drie jaar, overgekomen tussen de Brabantse steden en de Provincie.

De steden nemen de helft van de kosten van de proef voor hun rekening en de provincie de rest. Voor Breda betekent dit bijvoorbeeld dat de kosten 30.000 euro per jaar bedragen, met een totaal van 90.000 euro. De Bredase gemeenteraad moet de proef nog goedkeuren.

Routes

De nieuwe verbinding tussen Breda en Utrecht rijdt via de A27 met een stop bij Sleeuwijk. Omdat deze ritten moeilijker rendabel te maken zijn, wil Breda deze proef eerst alleen in de zaterdagnacht houden, met ritten vanuit Breda rond 23.00 uur, middernacht en 1.00 uur. Vanuit Utrecht moeten de bussen vertrekken om 0.15 uur, 1.15 uur en 2.15 uur.            

De nachttreinen rijden op vrijdag en zaterdag nu nog tot 4.00 uur, maar de eindtijd wordt per eind 2015 vervroegd naar 2.00 uur. Uit het onderzoek door de steden en provincie blijkt dat treinvervangende nachtbussen op den duur voldoende passagiers trekken om rendabel geëxploiteerd te kunnen worden.

Vragen
Om de zaak kracht bij te zetten stelt de partij het college onderstaande vragen:
1. Is het u bekend dat over deze plannen gesproken wordt en kunt u aangeven hoe u hierbij betrokken bent.
2. Kunt u aangeven hoe het is gesteld met de bereikbaarheid van Xinix in het weekend tijdens evenementen en welke mogelijkheden ziet u om dit te verbeteren.
3.  Wilt u zich inspannen om de nachtbus ook te laten stoppen in Nieuwendijk en kunt u aangegeven hoe u dit gaat aanpakken.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.