donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Pieter van Vollenhoven opent museumeiland met uitzetten steur

27 juni 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Met het uitzetten van een aantal jonge steuren in de nieuwe binnenvijver opende Professor Mr. Pieter van Vollenhoven zojuist het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Het Biesbosch Museum dat op het eiland gevestigd is, opent zijn deuren na een spectaculaire verbouwing van acht maanden waarbij het in oppervlakte verdubbelde. Het museum beschikt nu onder meer over een gratis bezoekerscentrum, een geheel vernieuwde vaste presentatie, een wisseltentoonstellingsruimte en een royale horecagelegenheid.
 
Mr. Pieter Van Vollenhoven assisteerde bij het uitzetten van de jonge vissen in de museumvijver. De steur hoort bij de geschiedenis van De Biesbosch. De vissoort kwam in het verleden veelvuldig voor in het zoetwatergetijdengebied, maar verdween door overbevissing en het bouwen van obstakels als sluizen en stuwen in de rivieren. Het plaatsen van de steurtjes in het museum – het hart van De Biesbosch – is een symbolische start voor de herintroductie van de vis in Nederland, een wens van organisatie Ark, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland. Tot voor de komst van de levende steuren bevond zich enkel nog een 2,60 meter lang opgezet exemplaar in de collectie van het museum.

Feestelijk publieksweekend
Dit weekend (zaterdag 27 en zondag 28 juni) is het Biesbosch MuseumEiland voor het eerst toegankelijk voor publiek. Tegen het kennismakingstarief van 5 euro p.p. (3 euro voor kinderen tot 12 jaar) kunnen bezoekers het spiksplinternieuwe gebouw bewonderen. De vaste collectie wordt op een geheel nieuwe wijze gepresenteerd. In zeven zinnenprikkelende themapaviljoens wordt het verhaal van De Biesbosch verteld: van de ontstaansgeschiedenis van het zoetwatergetijdengebied tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de huidige status als uitnodigend recreatiegebied. Ter gelegenheid van de opening varen de fluisterboten ieder uur gratis en zijn diverse begeleide wandeltochten met boswachters van Staatsbosbeheer uitgezet naar onder meer buitenmuseum De Pannekoek.
 
Eiland

Door de ontpoldering van de Noordwaard is het Biesbosch Museum op een eiland komen liggen. Omringd door water en met de historische griend De Pannekoek aan de overzijde clustert het Biesbosch MuseumEiland na opening allerlei activiteiten: van tentoonstellingsbezoek tot horecapleisterplaats voor recreanten, van vertrekpunt voor de fluisterboot tot het spelen in de grote waterspeeltuin die in het najaar wordt aangelegd.

(Foto Biesbosch MuseumEiland)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.