vrijdag 26 november 2021

Alles over Altena

Beursvloer Woudrichem succesformule voor Altena

11 juni 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De eerste Beursvloer Woudrichem is een feit. In het atrium van de Lemmenskamp kwamen vanmiddag (11 juni 2015) een twintal ondernemers en een dito aantal verenigingen bij elkaar om zaken te ruilen. Dienst voor dienst en dat alles met gesloten beurs. De matches (een geslaagde ruil) vertegenwoordigden uiteindelijk een maatschappelijke waarde van ruim 24.00 euro door 34 matches. Beursvloer Woudrichem smaakt naar meer. De projektgroep barst van amibitie en gaat in 2016 voor een beursvloer in Altena.

Om kwart over vier sloeg burgemeester Arie Noordergraaf - na een kort openingswoord - ferm op de gong. De galm was "stevig" te noemen. Hiermee kwam Beursvloer Woudrichem dienovereenkomstig uit de startblokken. Vier hoekmannen/--vrouwen ('De Ambassadeurs') coördineerden de onderhandelingen tussen ondernemers en verenigingen in opvallende geel/blauwe jasjes. De bedrijvigheid was hoog. Na een uur beursvloer bleek er al zo'n tienduizend euro aan maatschappeljik kapitaal verhandeld. (Lees: de geldelijke tegenwaarde van de geruilde diensten.)
Woerkums Burgervader Noordergraaf genoot met volle teugen van de dynamiek: 'De beursvloer is een mooi gebeuren om ondernemers en  maatshcappelijke organisaties dichter bij elkaar te brengen. "Wat kunnen wij voor elkaar betekenen" Dat is mooi. Het gebeurt ook met groot enthousiasme. Je moet wel een beetje lef hebben om te handelen zonder geld.' Noordergraaf verwacht dat het fenomeen Beursvloer vanaf nu eider jaar gaat plaatsvinden.

Altenabreed
Wethouder Pim Bouman (Aalburg) vond het een mooi initiatief: 'Dit zou in Aalburg ook moeten. Ik kijk ook een beetje jaloers in het rond en zie heoveel ondernemers hier rondlopen met weinig bemoeienis van de overheid. Dat moet in Aalburg ook kunnen. Wil je dingen laten lukken dan heb je anderen nodig die enthousiast zijn. Misschien moet je wel aan een gezamenlijke beursvloer denken. Altenabreed.' Noordergraaf onderstreept de woordne  met een gulle lach. 'Daarmee kun je Altena wat extra inspiratie geven.' Het politieke doelpunt is gemaakt.

Beursvloerkartrekker Kees Braat wilde de ambitie "Beursvloer Altena" nog niet direct bevestigen.'Wacht mijn slotpraatje maar af', lachte hij. Braat vertelde wel aanhaking gezocht te hebben bij belangrijke maatschappelijke organisaties om draagvlak te verkrijgen. Blij was hij met de medewerking van onder meer VVV Altena Biesbosch, de gemeente, de Vestinggouverneur en Rabobank Altena. 'Die staan garant voor de financiële consequenties.Vervolgens zoeken we sponsoren om het geheel betaalbaar te maken.'

Mooi middel
Wethouder Paula Jorritsma was de lady speaker in the house... Gewapend met microfoon enthousiasmeerde zij de beursgangers en kondigde ondertussen de matches af. Desgevraagd legde zij uit waarom het beursvloerconcept zo goed is: 'Mensen leren elkaar zo kennen. Je denkt dat instellingen elkaar bijvoorbeeld kennen, maar heel vaak blijkt dat niet zo te zijn. De beursvloer is een mooi middel om met elkaar in gesprek te komen.' Jorritsma ziet een beursvloer Altenabreed als realistisch en uitvoerbaar. 'Als je ziet hoeveel menseen en organisaties al buiten de gemeentegrenzen opereren. Voor de bedrijven en instellingen die hier zijn is dat heel natuurlijk. Die denken niet in dat soort grenzen.'
Dan komt er een bericht binnen van Marie-Anne Toenders, directeur Bedrijfsmanagement Rabobank Altena en één van de hoekvrouwen: 'Drie matches, dus drie foto's..!' En drie kleurrijke Wuppies: het symbool van een geslaagde ruil.

Initiatief Aalburg
Om half zes ging de gong en stelde oud-notaris Robert Salomons vast dat er 24.270.000 euro aan maatschappelijk kapitaal verhandeld is binnen 34 matches. Een schitterend resultaat. Dat mag gezegd worden. Projectgroep-voorzitter Kees Braat sloot de eerste beursvloer af met een dankwoord én de melding dat er in 2016 inderdaad een Beursvloer Altena gaat komen. Het initiatief van Aalburg heeft Woudrichem gestimuleerd die uitdaging op te pakken. Iedereen blij. Hoe Altenabreed wil je het hebben... (© Fotos Woudrichem.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.