vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Regionaal Ontwikkelbedrijf: van goudmijn naar hoofdpijndossier

9 juni 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Van 8 miljoen winst naar een verwacht verlies van 8 miljoen op het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) van de gemeenten in Altena in twee jaar tijd. ChristenUnie Werkendam maakt zich grote zorgen. ‘Hoe kan dat?’ vraagt de man in de straat zich af. ‘Was dat niet te voorzien en te voorkomen?’ Wat zijn de gevolgen voor de begroting van de gemeente? Terechte vragen die om een duidelijk antwoord vragen. Aldus de partij. ndam.

Vooropgesteld dat het voeren van een actieve grondpolitiek, waar de gemeente zelf de ontwikkelaar is, helemaal niet verkeerd is. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Het kan positief uitpakken, maar ook negatief. Dat hoort nou eenmaal bij ontwikkelen. Er gelden wel drie gouden regels waar een gemeentebestuur zich aan moet houden. 'Gebeurt dat niet of niet goed, begin er dan niet aan', meent Hermen Vreugdenhil. Puntsgewijze legt hij de vinger op de zere plek...

1. 'Wees duidelijk, eerlijk en transparant in je boekhouding en begroting
Het tekort op het ROB was al enige tijd te voorzien. Vorig jaar heeft ChristenUnie Werkendam aan de bel getrokken, omdat bij een eerlijke doorrekening van de cijfers er toen al een fors tekort was. De gemeente negeerde dit signaal en presenteerde doodleuk een ruime winst. Financiële verplichtingen die het ROB aan de gemeente heeft werden niet nagekomen, en de kosten voor de organisatie namen alleen maar toe. De gemeente heeft deze cijfers voor de raad in de mist gehouden en op specifieke onderdelen achtergehouden. Eerlijk, duidelijk en transparant presenteren van de cijfers is een essentiële voorwaarde bij actieve grondpolitiek.

2. Manage de risico’s
Dat niet alle hectares ontwikkeld kunnen worden zoals gepland is al veel langer bekend. Dat de behoefte minder groot is is ook niets nieuws. Toch is de gemeente veel te positieve cijfers blijven gebruiken. De gemeente houdt zichzelf voor de gek door zich vast te klampen aan een veel te rooskleurig toekomstbeeld en denkt daarmee de moeilijke beslissingen op de lange baan te kunnen schuiven. Hiervoor krijgt de gemeente nu van de accountant de gele kaart. De gemeente wordt gedwongen om het verlies te erkennen, anders wordt de jaarrekening niet goedgekeurd. Er zijn kostbare jaren voorbij gegaan waarin ingegrepen had moeten worden. Hierdoor had het tekort aanzienlijk lager kunnen uitvallen. Op tijd ingrijpen en risico’s beheersen is een essentiële voorwaarde bij actieve grondpolitiek.

3. Reken je niet van te voren rijk
De toekomstige miljoenen van het ROB werden al voor ze binnen waren door de gemeente uitgegeven. Zo wordt de herstructurering van de haven in Werkendam betaald uit de toekomstige opbrengst van het ROB. Een kleine ton die het ROB jaarlijks moet uitbetalen aan de gemeente is verwerkt in de begroting. Hiervan worden leuke sportprojecten betaald. Allerlei zogenaamde ‘historische kosten’ gemaakt in het verleden, zijn als kostenpost ondergebracht in het ROB. Hierdoor kregen de gemeenten alvast zo’n 1,4 miljoen van de toekomstige winst nu al te besteden. De huid is al verkocht voor de beer geschoten was. Nu er geen winst blijkt te zijn, maar een verlies stapelen de problemen zich op. Extra bezuinigingen zijn onvermijdelijk, projecten komen onder druk te staan en er wordt een gat in de begroting van de gemeente geslagen. De gemeente is vorig jaar door ons al opgeroepen om de begroting in lijn met de werkelijkheid te maken. Dit signaal is genegeerd.

Willen we niet nog verder wegzakken en de verliezen op laten lopen, dan moet er per direct stevig ingegrepen worden. Drie acties die wij van de gemeente op korte termijn verwachten:

1. Geef een eerlijk overzicht van álle cijfers en gevolgen voor de begroting
Wij vragen de gemeente om een volledig en eerlijk beeld van de financiële situatie van het ROB te geven en daarbij alle gevolgen mee te nemen. Hou geen zaken achter. Geef een eerlijk beeld van de gevolgen voor de begroting van de gemeente.

2. Grijp in in de organisatie
De afgelopen jaren laten zien dat de ROB-directie geen goed werk geleverd heeft. Zowel in de uitvoering als ook in de financiële transparantie zijn er vraagtekens te plaatsen. Het werk dat nu voor meer dan € 200.000 door externen wordt gedaan kan bijvoorbeeld ook prima door de eigen ambtelijke organisatie worden gedaan. Ook de aansturing van het ROB moet op de schop. Er is nauwelijks sprake geweest van aansturing en bijsturing door het college, ondanks alle signalen die zij van alle kanten kreeg.

3. Neem je verlies op tijd en volledig
Het is pijnlijk als je verlies lijdt, maar wees daar een vent in. Ook nu wordt er nog geprobeerd een deel van de het verlies af te wentelen op begrotingen van toekomstige colleges. De reserves van de gemeente laten het toe dat we nu in één klap het verlies kunnen nemen en dragen. Dat doet pijn, maar zorgt wel voor een gezonde financiële situatie naar de toekomst toe. Het betekent wel dat er weinig tot geen investeringsruimte is voor allerlei leuke plannen van dit college. Dat is de zure, maar eerlijke consequentie van een verliesleidend ROB.

‘Moeten we dan maar helemaal stoppen met het Regionaal Ontwikkelbedrijf?’ hoor ik u denken. Laat ik drie redenen geven waarom het ROB in een andere vorm als onderdeel van de gemeentelijke organisatie toch voortgezet moet worden:

1. Groei van onze regionale bedrijven
Voor bedrijven in de regio die door willen groeien moet er ruimte zijn. Op het regionaal bedrijventerrein kunnen we bedrijven plaatsen die veel ruimte nodig hebben en elders in de regio niet verder kunnen groeien. Wij hoeven geen grote bedrijven van buiten de regio binnen te halen, maar een goed klimaat voor onze regionale ondernemers is belangrijk.
2. Beperken van kapitaalvernietiging
Nu volledig stoppen zou kapitaalvernietiging zijn. Het stevig ingrijpen en terugbrengen tot reële proporties van het ROB geeft een levensvatbaar ontwikkelbedrijf dat binnen reële risicoprofielen werkt.
3. Laat zien dat je kunt samenwerken
Altena kan met een economische samenwerking tussen de gemeenten laten zien dat samenwerking ook echt mogelijk is. Zo is dit meteen een mooie testcase naar de toekomst toe.'

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.