donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

SGP stelt vragen over politieoptreden rond aanhouding na diefstal

5 juni 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - In de nacht van 24 april jl. werd een diefstal gepleegd waarbij een Pool betrokken zou zijn. Naar aanleiding van een artikel in de lokale digitale media stelde de SGP het college van B & W vragen over het politieoptreden. Onderstaand wordt het antwoord integraal weergegeven.

"Het ingezonden verslag op Digitaalburg over de gebeurtenissen rondom diefstal in de nacht van 24 april 2015 is in de gemeenteraadsvergaderingen van 28 april en 12 mei 2015 aan de orde geweest. In het verslag wordt naast gebeurtenissen per volgordelijke tijdseenheid ook het handelen van de politie genoemd.
De indiener van het verslag heeft per tijdseenheid opgesomd wat deze heeft waargenomen. Vervolgens worden er vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over de werkwijze van de politie rondom deze diefstal.
Hoewel het niet de bedoeling is om de vragen over deze specifieke situatie te beantwoorden, heb ik de politie gevraagd een reactie te geven. Mede omdat er enkele passages in het verslag staan die niet juist zijn en daardoor een verkeerde voorstelling van zaken geven.
De politie heeft aangegeven dat juist op het gebied van aanhouden van personen, omstanders een ander beeld hebben bij wat de politie mag doen.

Een aanhouding of arrestatie is het ontnemen van de bewegingsvrijheid van een persoon door de politie. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds aanhouding op heterdaad en anderzijds aanhouding buiten heterdaad.
Dit onderscheid is van belang voor de praktijk. Als een strafbaar feit wordt ontdekt, wanneer dit gaande is, dan is de politie bevoegd om de verdachte aan te houden.

Het ligt anders in buiten- heterdaadsituaties.  Een aanhouding mag in die gevallen alleen geschieden bij strafbare feiten waarvoor bij de wet (Wetboek van Strafvordering) voorlopige hechtenis is toegelaten. Behoudens uitzonderingen kan als stelregel worden genomen, dat het alle misdrijven zijn waarop naar wettelijke omschrijving gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld.

In dergelijke situaties ben je afhankelijk van het verzamelen van stukjes informatie. Een legpuzzel waar de stukjes bij elkaar moeten passen. Juist die verbrokkelde informatie komt als beeldvorming bij inwoners wellicht niet goed over maar de politie zal meer moeten uitleggen dat dit wel nodig is om op het eind een verantwoorde complete legpuzzel bij de rechtbank te kunnen overleggen.

Als een persoon is aangehouden, kunnen verdere stappen worden ondernomen om deze langer te kunnen vasthouden. Daartoe zal de zaak zo snel mogelijk onder de aandacht van het Openbaar Ministerie moeten worden gebracht, zodat de officier van justitie kan beslissen of de aanhouding terecht was.

De politie moet steeds bij zichzelf te rade gaan of een aanhouding gerechtvaardigd is, met andere woorden gaat het om een strafbaar feit dat later onomstotelijk bewezen kan worden verklaard. Anders kan de aanhouding onterecht worden verklaard. De aangehouden persoon kan dan zijn weg vervolgen en de politie heeft dan wat uit te leggen.

Overigens willen we in het najaar de teamchef  uitnodigen voor kennismaking en nadere toelichting op het uitvoeringsplan Veiligheid."

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.