dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Luchtmachtballon landt bij Doornse molen

3 juni 2015 (door WoudrichemNet)

 

ALMKERK -  '100 jaar militaire luchtvaart'. Dat staat te lezen op fraaie luchtmachtballon die in de avonduren landde bij Almkerk. Dat gebeurde afgelopen maandagavond 1 juni. Na opnieuw een succesvolle vaart, 'parkeerde' de balloncrew op statige wijze in het weiland nabij de Doornse molen. De landing trok het nodige bekijks.

Het traject dat een hete luchtballon aflegt, wordt bepaald door de windrichting. Zo is ook het landingsgebied niet altijd vooraf exact te bepalen, hoewel de ballonvaarder (aeronaut) uiteraard rekening houdt met windrichting en (on)mogelijke landingslocaties. Landen waar je bent opgestegen, kan natuurlijk niet, omdat de wind de richting bepaald. Om die reden rijdt ook altijd een volgploeg mee (zie foto). Na de landing wordt de ballon geborgen en krijgt de landeigenaar een bedankje. Een ballon mag overal landen, omdat hij door de luchtvaartwet is ontheven van de verplichting om te landen op een vliegveld. In die zin was de landing in Almkerk een bijzondere gebeurtenis.

Werving
Afgelopen 27 maart werd deze (nieuwe) ballon van de luchtmacht gedoopt die wordt ingezet bij de viering 100 jaar militaire luchtvaart. De doopplechtigheid bestond toen uit het besprenkelen van de registratie op de ballon met champagne door de Commandant der Luchtstrijdkracht (C-LSK) luitenant-generaal A. Schnitger en burgemeester Peter van der Velden van Breda.

In de ballon kunnen zes personnen mee. De ballon, gebouwd in 2012,  heeft de registratie PH-FVH, vernoemd naar Floris van Heijst, de eerste gebrevetteerde vliegofficier in Nederland. In 1910 behaalde Van Heijst ook zijn gasballonbrevet bij de Nederlandse Vereeniging voor de Luchtvaart.

De eerste luchtmachtballon beleefde op 2 augustus 2007 haar eerste officiële luchtdoop. Ook deze ballon was - net als de huidige - bedoeld voor wervingsactiviteiten.

(Foto's volgploeg via Johan Claereboets)

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.