zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Verse streekproducten vanuit je luie stoel

19 mei 2015 (door WerkendamNet)

ALTENA REGIO - Verse aardbeien zo van ‘t land, heerlijke boerenkaas van de Lange Hoeve uit Genderen, in de houtoven gebakken brood van bak¬ker Van Keulen uit Gameren en vers¬geperste appelsap van de Fruitschuur uit Nieuwendijk. Wie vindt dit nou niet lekker? Maar om daar nou speciaal voor te gaan rijden... De Strekerij biedt uitkomst met een nieuw concept: streekproducten uit je luie stoel...

Niet iedereen heeft tijd of zin om de lokale producenten in de regio allemaal af te rijden. De Strekerij biedt nu uitkomst. Vanuit je luie stoel kun je via internet je bestelling doen, die vervolgens op donderdag- of vrijdagavond thuis wordt afgeleverd. “Zo is het voor iedereen makkelijk om kennis te maken met streekproducten”, zegt Henri van ‘t Sant, de 21-jarige nét afgestudeerde Andelnaar die de drijvende kracht is achter De Strekerij.

Het bedrijf is ontstaan uit plannen van Streekproductenvereniging Altena Biesbosch. Henri’s vader Johan, eigenaar van de geitenboerderij in Andel, is er al jaren lid van. Zoon Henri had als student aan Avans Hogeschool vooral belangstelling voor de agrarische sector én marketing. Tijdens een vergadering van de streekproductenvereniging spraken de leden over een nieuwe manier om meer consumenten te bereiken en te inspireren met lokale, gezonde en verse producten. Al snel kwamen ze tot een idee met het leveren van maaltijdkratten. “Een redelijk intensieve klus”, vertelt Henri. “Dat kunnen producenten er niet vrijwillig naast doen, dat moet professioneel worden opgezet.”

Business
Hoewel de plannen pril waren, kon de jonge ondernemer in spé er wel zijn afstudeerproject van maken in het kader van small business en retailmanagement. Hij onderzocht wat klanten graag zouden willen, hoe hij een bezorgsysteem kon opzetten, op welke manier je de financiën het best kunt ordenen. “De plannen werden steeds concreter”, vertelt hij. “Maar het werd ook steeds duidelijker dat ik dat als student niet zomaar kon gaan opzetten.” En dus ging 't Sant junior op zoek naar partners die in het project wilden investeren. Dat lukte. Dankzij investeerders heeft hij nu ruimte om de producten om te pakken, lanceerde hij een website waar klanten makkelijk hun bestellingen kunnen plaatsen, kocht hij kratten, kan hij een bestelauto huren om de kratten te bezorgen en liet hij flyers drukken.

Recepten
Een krat kan er elke keer weer anders uitzien en kan bijvoorbeeld gevuld zijn met biefstukpuntjes, desembrood, conference peren, elstar appelen, witte asperges, eikebladsla, bloemkool, trostomaat, witte ui, witlof, bildstar aardappelen, eieren en appelsap. Niet iedereen zal meteen weten wat hij met deze lekkernijen aan moet. Daarom heeft Henri de samenwerking gezocht met Roos Leufkens, docent aan de afdeling Food Design & Innovation van de HAS in Den Bosch en initiatiefnemer van Meat on Sunday, een website waar de nadruk ligt op vegetarische gerechten. “Bij elk krat krijgt de klant een zes mooie recepten mee”, vertelt Henri. Hij vindt de samenwerking met Roos ‘heel inspirerend’. “Neem nou spitskool”, geeft hij als voorbeeld. “Veel mensen, waaronder mijn eigen vader, vinden dat echt niet lekker. Maar toen ik het een keer rauw in stukjes sneed en op smaak maakte met yoghurt, peper, zout en rozijnen werd het hartstikke lekker. Mijn vader zat te genieten en dat vind ik het mooiste aan mijn werk; mensen inspireren met heerlijke lokale, gezonde en verse producten.

Totaal concept
Naast de verse groenten en fruit vult Henri de kratten vaak aan met een mooi zuivelproduct, brood, een portie vlees, vis of gevogelte en altijd iets extra’s zoals sap, jam, eieren of appelstroop. “Met de inhoud van de krat kun je alle kanten op”, zegt hij. “Je kunt er salade mee maken, soep, een stamppot , een mooie lunch of een ovenschotel. De Strekerij is echt een totaalconcept geworden.”

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.