donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Export HAK groeit gestaag

14 mei 2015 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - 'HAK, het groenteconservenbedrijf uit Giessen, wint fors marktaandeel in zijn thuismarkten Nederland, België en Duitsland. In 2014 groeide de export naar België en Duitsland zelfs met 8%.' Dat meldt de groentefabrikant bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

Gedreven door de sterke prestaties van HAK liet ook voor het eerst sinds jaren de categorie groenteconserven en appelmoes in Nederland weer groei zien. In lijn met eerdere verwachtingen en als uitloper van de strategische beslissing om zich voor 100% op het A-merk te focussen en dan ook te stoppen met private label en alle niet-kernactiviteiten, daalde de totaalomzet in 2014 echter nog met 14% naar 74,8 miljoen euro. In 2015 zal ook dat tij keren, aldus HAK. Het bedrijf profiteerde niet alleen van hogere marges (a.g.v. een betere portfoliomix door focus op het kernassortiment) en efficiëncies, maar ook van een hogere merkvoorkeur bij Nederlandse huishoudens, succesvolle marketing campagnes én de wereldwijde trend naar meer plantaardig en lokaal eten.

De operationele winst kwam al met al 16% hoger uit dan in het boekjaar 2013. Volgens HAK ceo Timo Hoogeboom is de onderneming financieel gezonder en sterker het boekjaar 2014 uitgekomen. “Ook in België en in Noordwest Duitsland zijn we inmiddels geliefd als kwaliteits- groentemerk, we hebben daar een sterk marktaandeel. In het bestaande afzetgebied van Noordwest Europa wonen 55 miljoen consumenten. Alleen die grote internationale thuismarkt biedt al voldoende groeiperspectief”.

Groei
In de eerste 4 maanden van dit jaar zet de sterke groei zich door en groeit HAK met 5% in volume. De komende jaren wil Hoogeboom het exportaandeel nog harder laten groeien door ook nieuwe exportmarkten aan te boren: “Nu is onze export circa een derde van ons volume, dat zal over vijf jaar 50% moeten worden. We zijn de voorbereidingen om die nieuwe markten te betreden inmiddels gestart”, aldus Hoogeboom.

Lees meer over:

hak groente fabrikant
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.