dinsdag 18 januari 2022

Alles over Altena

Stichting Brood voor Weeskinderen breekt reis in Burundi af

13 mei 2015 (door AalburgNet)

BABYLONIENBROEK - De Stichting Brood voor Weeskinderen is bezig om in Burundi bakkerijactiviteiten op te zetten. Dat gebeurt onder meer met machines en kennisoverdracht vanuit Nederland. Door het ter plekke bakken van brood kunnen de weeshuizen dat tegen inkoopsprijs kopen bij de bakkerij. De laatste reis naar Burundui moest door spanningen in het land worden afgebroken. Wel hebben de vrijwilligers het een en ander kunnen afleveren en kunnen organiseren. Onderstaand hun verslag.

'24 april was het dan eigenlijk zo ver, we vertrekken naar Burundi. Na een aantal weken van onzekerheid of het allemaal gaat lukken en alles op tijd klaar zal zijn, stappen we in het vliegtuig. Hoe zullen we de spullen aantreffen nu de container al is leeggehaald bij de Douane? Is alles er nog? De reis van de container was voorspoedig tot het douanegebied in Bujumbura. Toen moest de container helemaal leeg, omdat verteld werd dat de lege container weer terug moest. Dit kon niet waar zijn want de container is van onze stichting, hebben we zelf gekocht. Maar de spullen kwamen toch vrij, maar er moeten wel invoerrechten betaald worden. Dit zal ongeveer 4000 dollar zijn, dus weer een tegenvaller.

Dus met zekere spanning zijn we dan toch in Bujumbura aangekomen. De ontmoetingen met mensen die we al een paar jaar kennen zijn dan ook altijd hartelijk. Op zaterdagochtend zijn we direct naar het bakkerijproject gegaan en daar viel een grote last van onze schouders. Bijna alle spullen uit de container waren aanwezig, de machines stonden in de bakkerij. Ook de Burundese elektricien was al ver met het installatie werk. Hij had de werktekening van ELGO op tafel liggen en was alles aan het maken zoals Dick getekend had.

Toen zaterdagmiddag de president van Burundi bekend maakte dat hij zich beschikbaar stelde voor een derde termijn van president, werd het onrustig.

De daarop volgende dagen was het erg onrustig in Bujumbura en was voor ons reizen naar het project onmogelijk. Wij verbleven aan de andere kant van de stad, en moesten wel 25 minuten met de auto voor we bij het project waren. In overleg met de mensen van Help Channel Burundi en de Nederlandse ambassade werd besloten dat we zouden kijken wanneer we terug konden gaan. Dit kon op woensdagavond. We zijn toen woensdagochtend heel vroeg naar het bakkerijproject gegaan. We hebben al onze spullen meegenomen, en zijn vandaar direct naar het vliegveld gegaan. Kwamen dus niet meer door de stad.

Wij hebben die woensdag een heleboel kunnen doen. De bakkerij voor een groot gedeelte ingericht en alle spullen uitgezocht. Het was erg vervelend om op deze manier te vertrekken, maar we hadden geen andere keus. Maar zodra het weer rustig en veilig is hopen we zeker weer naar Burundi te gaan, en daar het project op te gaan starten. Wij mogen zo bijdragen aan de opbouw van dit land en de kansarme mensen hoop en vakkennis te geven voor de toekomst. ook kunnen we met het brood de kinderen te eten geven.

Blijft u ons steunen? voor meer vragen kunt u altijd contact opnemen.'

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.