donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Kringloop Almkerk start eigen Repair Café

13 mei 2015 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes inzitten? Weggooien? Mooi niet! Kringloopcentrum Altena en Stichting  De Vleet organiseren op dinsdag 9 juni 2015 het allereerste Repair Café in Almkerk. De officiële opening zal om 09.00 uur door wethouder Paula Jorritsma worden verricht.

In het Kringloopcentrum Altena, Kerkstraat 1 Almkerk, draait het op elke tweede dinsdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 9.30 en 11.30 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en een fietsenmaker en kleinmeubelreparateur, zij helpen, voor wat het u waard, is bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil REPAIR CAFE ALTENA bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden Sjoerd Althuizius van Kringloopcentrum Altena, Anne-Marie van der Vliet van Stichting De Vleet en Kant Elshout Coördinator Repair Cafe Altena. 'In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Anne-Marie en Kant: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."  
Sjoerd wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Almkerk.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.