woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Bevrijdingstocht Oranjeverenigingen succes

5 mei 2015 (door AalburgNet)

AALBURG / MEEUWEN - De Bevrijdingsfeest fiets- en autotocht zaterdagmiddag was een prima evenement. Deze kan de boeken in als 'goed geregeld, enthousiaste stempelposten, een groot aantal deelnemers, veel wind, nog meer regen...' Aan de laatste twee elementen konden de organisatoren weinig doen. Fietsers zullen zijn afgestapt om te schuilen, automobilisten sprongen wat sneller terug in hun auto als ze eruit moesten voor een antwoord op een gestelde vraag. Het mocht de pret niet drukken. De stemming bij aankomst in de Meeuwense Feesttent was onverminderd hoog.

De gezamenlijke oranjeverenigingen van de gemeente Aalburg hadden hun beste beentje voorgezet met een leuke bolletjes-pijltjes-route. Onderweg waren de nodige vragen te stellen en moesten de antwoorden veelal in de berm, op een gevel of ergens anders worden opgezocht. Heel leuk allemaal. Ook de Bergse Maasveren waren ingeschakeld om automoblisten heen en weer over te zetten. Heeft het Land van Heusden Altena over het algemeen geen hinder van files, deze zaterdagmidaag waren her en der plukken automobilisten te zien die al babbelend over het juiste antwoord in de berm stonden en evenzo gezamenlijk verder de streek doorkruisten.

Exposities
De verschillende dorpshuizen, alsook het clubhuis van de Broekse ijsvereniging en de kantine van Noad'32 fungeerden als start-/stempelpost. Uiteraard kon daar een plasstop gemaakt worden of een bak koffie gedronken worden. Daarnaast waren in diverse dorpshuizen mini-exposities ingericht die de deelnemers iets lieten zien over de jaren '40 -'45 aan de hand van documentatie over oorlog en bevrijding.

Aan het eind van de middag barstte in de feesttent in Meeuwen het Bevrijdingsfestival los. De stemming was hoog, de decibellen eveneens. Het kon de toegestroomde bezoekers niet deren. De gesprekken gingen gewoon door en hier en daar werd direct na het begin al meebewogen op de klanken van The Shadows, Joe Cocker en al zijn flower power-tijdgenoten. Bolt en Grey beet het spits af, gevolgd door Ticket to Groove, the Squall en Missing One. Deze bands slingerden hun muzikale klanken de tent in en ver daarbuiten.

Het maakt allemaal niet uit. Bevrijding moet je vieren. Vrijheid kost. Blijdschap over het feit dat Nederland die heeft, mag best gehoord worden...

Het bleef in Meeuwen in ieder geval nog lang gezellig...

(Foto's Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.