vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Filmavond laat line-crossers spreken

28 april 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In het kader van 70 jaar bevrijding organiseert de Historische Vereniging, i.s.m. het Comité 70 Jaar Bevrijding, op 2 mei een filmavond over de line-crossings, ’s avonds in De Kwinter. Centraal staat de documentaire ‘Grensrechters in de Biesbosch’.

‘Grensrechters in de Biesbosch’ is voor het eerst uitgezonden in 1967, als  productie van de NCRV. Nu alle line-crossers niet meer in leven zijn,  geeft deze  film een unieke ontmoeting met het verzetswerk van de Biesboschcrossers.  Aan het woord komen onder andere Adriaan de Keijzer, Jan van de Landgraaf en Piet van den Hoek. ‘Een documentaire over de mannen die het laatste half jaar van de oorlog de enige moeizame weg naar bevrijd gebied ten koste van alles open hielden.’

Biesboschjongens
In ‘Grensrechters in de Biesbosch’ vertellen voormalige crossers hun persoonlijke verhaal. Onder andere de generaal John Winthrop Hackett komt aan het woord. Als parachutist kwam hij tijdens operatie Market Garden in een Arnhems ziekenhuis terecht, in Duitse handen. Door het verzet werd hij ontvoerd en via de Biesbosch naar bevrijd gebied gebracht. In de documentaire ontmoet hij enkele van zijn ‘bevrijders’ (Jan Visser en Koos Meijer) en Loek Caspers. Deze verzetsvrouw gidste de generaal vanuit Arnhem naar de Biesbosch. Ze benadrukte enkele jaren terug hoe bijzonder het is dat de line-crossers hun verhaal deden. ‘Die Biesboschjongens, die praatten nergens over. Nadat het vertrouwen er was, is het uiteindelijk, zeker voor die tijd, echt de beste film geworden die ik ooit heb gezien.’ We horen ook het indrukwekkende relaas van weduwe Van de Sande. Haar man, Kees van de Sande, werd vlak voor de bevrijding gefusilleerd.

Nogmaals
De film start om 19.30 uur en duurt een uur. Na de pauze, als ‘toegift’, de film ‘Line-Crossings. Deze productie is al eerder vertoond door de vereniging, maar laat (deels) weer andere crossers aan het woord. Ook worden hierin diverse scenes waarheidsgetrouw nagespeeld door (toenmalige) jonge Werkendammers. Iedereen die (nogmaals) deze film wil zien, wordt uitgenodigd om mee te kijken.
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.