vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Op 4 mei zijn wij 2 minuten stil...

25 april 2015 (door AalburgNet)

REGIO - Op 4 mei herdenkt Nederland tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties. Ook in het Land van Heusden en Altena worden herdenkingen gehouden. Deze staan in de Agenda op Aalburg.net - Werkendam.net en Woudrichem.net.

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers om 20.00 uur herdacht. Het gedenkschrift luidt:

'Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.'

Dodenherdenking in het land

In de Altena-gemeenten zijn herdenkingen bij het plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de Nationale Herdenking op de volgende manier:

  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen. De vlag blijft daarom halfstok tot zonsondergang.

Voor openbare gelegenheden geldt dat zij rekening houden met de dodenherdenking. Dat betekent bij voorkeur geen feesten en dergelijke. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Het moet in ieder geval voor bezoekers mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stil te zijn.

De Nationale Herdenking is altijd op 4 mei, ongeacht welke dag het is. De herdenking vindt ook plaats als deze dag samenvalt met een religieuze feestdag. De Nationale Herdenking van 4 mei begint in Nederland om 18:00 uur en eindigt bij zonsondergang. Dit is ongeveer 21:10 uur zomertijd.

De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld ambassades en erevelden.

(Foto Dutch Military Veterans - © JimJackson)

Lees meer over:

Altena Dodenherdenking regio
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.