woensdag 26 januari 2022

Alles over Altena

Vincent van Gogh kleurt Altena zonnebloem-geel

13 april 2015 (door AalburgNet)

REGIO - 2015 is het jaar van Vincent van Gogh. Een groep ondernemers heeft die gelegenheid aangegrepen om dit jaar Altena (nog beter) op de kaart te zetten onder het motto: Altena door de bril van Van Gogh.' De groep doet dat onder meer door grote stukken in te zaaien met zonneboemzaad. Mogelijk gemaakt door medewerking van de drie gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Eerder werd een promo gemaakt die ondernemers oproept vooral 'aan te haken.' En dat worden er steeds meer...

Een hectare of zes gaat binnenkort worden ingezaaid. Als de zonnebloemen boven de grond staan, zal dus een groot deel van Altena Van Gogh-geel kleuren. De regiegroep bevestigt het als volgt: 'Er zijn positieve ontwikkelingen voor het van Gogh-project. De dozen met het zonnebloemenzaad die Altena geel gaan kleuren zijn binnen. Alles dankzij de sponsor Takii Europe B.V. Vandaag is alles naar: de cliënten van Centrum Bizzi, Ipse de Bruggen, uit Nootdorp, die 8.000 zakjes willen inpakken voor het Van Gogh-project in het Land van Heusden en Altena.'

Deze zakjes gaan straks naar de scholen. Niet alleen het basisonderwijs - Het Fundament uit Genderen maakte al van Van Gogh-uitstapje - haakt aan bij Van Gogh, ook het voortgezet onderwijs, het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg, doet mee en geeft dit thema een uitwerking in de les Beeldende Vorming. Aan het eind van het seizoen wordt aan het zonnebloemzaad ook een wedstrijd gekoppeld. Op www.vangoghaltena.nl zal hier te zijner tijd meer info te vinden zijn.

Navolging
De acties vanuit de regiegroep gecoördineerd, beginnen navolging te krijgen. Inmiddels heeft ook Henk van Noorloos - ontwerper uit Andel - een Facebookpagina aangemaakt. Inmiddels is hij begonnen met de eerste van een aantal tekeningen - lees varianten - op het thema 125 tinten zonnebloemen. Hij laat in een e-mail weten dat aantal zonnebloemtekeningen in de stijl van Van Gogh te gaan maken.
ZitteninjeTuin heeft een serie Van Gogh-bankjes in de markt gezet. De ondernemer laat weten: 'De streek door de bril van Van Gogh. Ofwel: De regio op de kaart op zoek naar decors van Vincent….! In het kader daarvan presenteren wij met trots het Vincent van Gogh tuinbankje!'
De komende Voorjaarsmarkt van Ondernemersvereniging (OV) Aalburg - op 24 en 25 april aanstaande in d' Alburcht - staat ook in het teken van Vincent van Gogh.
Ook Boekhandel 't Schrijvertje in Veen haakt aan. Eerder bracht de ondernemer al het prentenboek 'Sammy en Nele bij Vincent van Gogh' onder de aandacht. Nu komen ze met de speciale Vincent van Gogh-Bijbel. Deze Bijbel (NBV2004) bevat het Oude Testament en het Nieuwe Testament, voorzien van een mooie kaft met een schilderij van Vincent van Gogh.
Bibliotheek Altena heeft een speciale luister CD over Van Gogh, na specials over Rembrandt en Frans Hals, Volg een rondleiding langs zijn belangrijkste doeken, met audio van de briefwisseling tussen hem en broer Theo; er is een impressie te horen van een bijeenkomst voor blinden en slechtzienden in het Van Goghmuseum; en u hoort een fragment uit een hoorspel over leven en werk van de schilder. Mocht u zich daarna nog verder willen verdiepen, dan volgt nog een lijst met uitgaven over Van Gogh die de moeite waard zijn om te lenen bij Aangepastlezen.

Zonnebloemen
Zonnebloemen is een serie stillevens (olieverf op doek) gemaakt door Vincent van Gogh. Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de twaalf zonnebloemen, die in het Neue Pinakothek-museum in München in Duitsland hangt. Dan de eerste van de Vaas met vijftien zonnebloemen, die in de National Gallery in Londen hangt, gemaakt in augustus 1888 toen hij in Arles in Zuid-Frankrijk woonde. De latere schilderijen zijn ontstaan in januari 1889.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.