donderdag 28 maart 2024

Jeugd Biesboschzwemmers scoort acht medailles

6 april 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - ANDEL: Op paaszaterdag was de laatste wedstrijd van de jeugd4kamp tussen ZVDO, Den Doorn, Bijtelskil en De Biesboschzwemmers van het seizoen 2014-2015. De winst na vier wedstrijd was voor de zwemmers van ZVDO, maar de Werkendammers wisten beslag te leggen op een tweede plaats. De laatste wedstrijd was voor enkele zwemmers de laatste keer dat zij aan deze wedstrijd mee mochten doen, maar er waren ook enkele debutanten. De oogst van 42 persoonlijke record van de 27 zwemmers laat zien dat de jongste zwemmers een mooi groei doormaken.

Bij de 6 en 7-jarigen waren er twee debutanten. Tess Vonk en Lars de Kooter zwommen voor het eerst een wedstrijd. Ze konden zich nog niet mengen in de strijd om te prijzen, maar dat was ook niet te verwachten. Op de schoolslag wist Yara Besselink naar een mooie zilveren medaille te zwemmen bij de meisjes, op de vrije slag waren er voor zowel de jongens als de meisjes geen prijzen.

Verrassen
Bij de 8 en 9-jarigen stond er 50 rugslag en 25 schoolslag op het programma. Bij de jongens wist Niels Muyt op de rugslag naar het goud te zwemmen. Hij zwom deze afstand voor de eerste keer en verraste dus zichzelf en ook de begeleiding. Op de schoolslag waren er geen prijzen al was Lotte Vink er erg dichtbij met dezelfde tijd als de nummer drie, maar Lotte werd als vierde gezien door de jury.

Maud de Visser wist op de 50 vrije slag bij de 10 en 11-jarigen op de vrije slag een halve seconde van haar tijd te halen en kreeg hiervoor een zilveren medaille omgehangen. Bij de jongens haalde Jan-Bart Verheij dezelfde kleur omgehangen en ook hij haalde enkele tienden van zijn snelste tijd af. Op de 100 wisselslag later op de middag was Harmen den Hollander de gelukkige die een medaille haalde. Harmen behaalde een tweede plaats en haalde tevens 15! seconden van zijn tijd. Jan-Bart was eigenlijk de snelste, maar volgens de jury had hij bij een keerpunt niet goed aangetikt.

Sneller
De oudste zwemmers, 12- en 13-jarigen, zwommen naast de 100 wisselslag ook nog 50 rugslag. Op de wisselslag was Julia Verhoeven de snelste met achter haar op een tweede plaats, Ilse van de Pol. Allebei zwommen enkele seconden van hun tijd af. Op de rugslag was er voor de meisjes geen medaille, omdat zij niet voor prijzen in aanmerking kwamen, maar bij de jongens kreeg Jan-Pieter de Raad een bronzen medaille omgehangen. Hij haalde ruim vier seconden van zijn tijd af, terwijl hij eerder op de wisselslag al 28 seconden sneller dan ooit was.

Voor Julia, Ilse, Femke Golverdingen, Jan-Pieter, Leendert Paans en Simon Schmidt was dit de laatste keer dat ze mee mochten doen aan de jeugd4kamp. In de jaren dat ze mee hebben gedaan, zijn de meeste van deze zwemmers uitgegroeid van debutanten naar deelnemers aan de diverse Brabantse Kampioenschappen.

De laatste twee weekenden van mei zullen zij in Eindhoven aan de start komen van de Brabantse Zomer Kampioenschappen aangevuld met ongeveer tien zwemmers die te oud zijn voor de jeugd4kamp. (BBZ)