woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Liniepad Woudrichem mogelijk verlengd

26 maart 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Een fraaie wandelroute loopt langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Fort Altena tot d’n Bol in de vesting van Woudrichem, deze wandelroute is het Liniepad.

Woudrichem heeft de wens om dat Liniepad door te trekken tot aan ‘Boven ’t Gat’ , vanwaar het voetveer naar Slot Loevestein vertrekt. Hiermee wordt de route binnen Woudrichem afgerond, en zal het stuk tussen d’n Bol en het voetveer veel aan kwaliteit winnen.

Mijn Mooi Brabant
Dankzij het programma Mijn Mooi Brabant van de provincie Noord-Brabant kan het Verlengde Liniepad worden uitgevoerd. De provincie biedt met Mijn Mooi Brabant ontwikkelruimte aan concrete initiatieven die de ruimtelijke kwaliteit van Brabant bevorderen. Hierbij heeft de provincie de rol als partner en stimuleert de initiatiefnemers door te subsidiëren, te inspireren, te verbinden en kennis te leveren.
Het plan

Het plan om het liniepad onderlangs de vestingwal te realiseren bleek onuitvoerbaar. Er ligt nu een mooi alternatief plan om de wat onduidelijke route bovenlangs de Rijkswal te verbeteren en het Janus Baksbastion meer  in te richten als knooppunt. Dit gebeurt door het plaatsen van een nieuw informatiepaneel  en het opknappen van de trap naar Boven ’t Gat. Het Verlengde Liniepad zal gaan lopen over de Rijkswal  en vervolgens overgaan in een graluxpad van de Maaspunt tot aan de trap van het Janus Baksbastion.

De beleefbaarheid van de omgeving wordt aanzienlijk vergroot door het rooien van enkele bomen en de onderbegroeiing  in de Kattengracht, tussen het pad en de Afgedamde Maas. Daarmee worden zichtlijnen op het water en op slot Loevestein in ere hersteld en ook vanaf het water komt de vesting weer in beeld. Door de Kattengracht tot slot van gras te voorzien, kunnen bezoekers en bewoners het gebied ook betreden en het veel beter beleven dan nu het geval is. Ook bij Boven ’t Gat worden enkele bomen gekapt om de zichtlijnen te verbeteren.  De werkzaamheden aan de Kattengracht worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat, via het programma Stroomlijn, dat zorgt voor betere doorstroming van rivieren.

De uitvoering van het Verlengde Liniepad zal in oktober of november kunnen plaatsvinden. (Foto Gemeente Woudrichem)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.