vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Aantal aangiften autodiefstal gedaald

19 maart 2015 (door WerkendamNet)

REGIO - Onlangs publiceerde de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) de cijfers met betrekking tot het aantal autodiefstallen in 2014. Daaruit blijkt dat 2014 een laagterecord heeft opgeleverd, wat betreft het aantal autodiefstallen. Ook in de omgeving van Werkendam is het aantal aangiften van autodiefstallen gedaald.

In het afgelopen jaar heeft de gemeente regelmatig spandoeken omgehangen om inwoners te attenderen op inbraken. Dat lijkt nu zijn vruchten afgeworpen te hebben. Waar in 2009 nog 43 aangiftes tegen autodiefstallen werden gedaan, waren dat er in 2014 nog maar 28. Wanneer er naar heel Nederland wordt gekeken, blijkt dat er vorig jaar 10.712 aangiften werden gedaan. Dat betekent een daling van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Wordt er nog verder in de tijd teruggegaan, dan is er zelfs een nog grotere daling zichtbaar. In 2000 werden er bijvoorbeeld nog meer dan 25.000 aangiften gedaan en in 1995 zelfs meer dan 26.000. Diefstallen van lichte bedrijfsauto’s, vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een vergelijkbare daling.

"De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt steeds vruchten af te werpen”, aldus Titus Visser, directeur van AVc. "We maken uit de cijfers op dat veel autofabrikanten hun nieuwste modellen weer beter beveiligd hebben tegen diefstal.” Visser noemt hierbij als voorbeeld de nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes. Volgens Visser is een snelle registratie van gestolen voertuigen van groot belang. Hij legt uit: "Politie, RDW en Verzekeraars hebben samen een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen ingericht. Hierdoor staat een gestolen voertuig binnen een of twee uur na de telefonische melding door de eigenaar al geregistreerd in alle bestanden en kan de opsporing direct beginnen. Dit gaat ons helpen, meer gestolen voertuigen terug te vinden.” De organisatie verwacht dat autodiefstal door deze maatregelen minder aantrekkelijk wordt.

Het percentage teruggevonden personenauto’s blijkt het laagst te zijn onder auto’s van 2 t/m 5 jaar. De mogelijke verklaring hiervoor is dat deze auto’s zeer geliefd zijn onder professionele criminele organisaties. Zij zijn in staat de auto’s snel en definitief te laten verdwijnen. Slechts 25 tot 30% van de auto’s in deze leeftijdscategorie werd teruggevonden. Van de jongste auto’s (0 tot 1 jaar) werd rond de 40% teruggevonden. Dit percentage ligt mogelijk hoger omdat de jongste auto’s vaak uitgerust zijn met een voertuigvolgsysteem.

Zelf kun je ook maatregelen nemen om diefstal te bemoeilijken. Parkeer altijd op een goed verlichte plaats; bij voorkeur op een plek waar veel mensen komen. Zorg dat je je autosleutels nooit uit het oog verliest en sluit je auto altijd zorgvuldig af. Vergeet niet om de ramen volledig dicht te draaien. Het klinkt misschien logisch, maar let er ook op dat je geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto laat liggen. Laat je na deze maatregelen je auto nog steeds niet met een gerust hart achter? Dan kun je overwegen je auto met een autodiefstalalarm of stuurslot uit te rusten. Online zien we dat er steeds meer tweedehands auto’s met een autodiefstalsysteem zijn uitgerust, wat zomaar eens een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor de daling in het aantal aangiften van autodiefstallen.

Lees meer over:

autoinbraak autodiefstallen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.