vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Werkendam formuleert onderzoeksvragen naar eenwording Altena

16 maart 2015 (door AalburgNet)

ALTENA - De gemeente Werkendam wil een onafhankelijk onderzoek instellen naar de meerwaarde voor de burgers van de drie Altena-gemeenten van een ambtelijke of bestuurlijke fusie. Dat onderzoek moet gegevens opleveren op basis waarvan een oordeel kan worden gevormd. Het is niet de bedoeling dat het onderzoeksbureau een advies geeft. Aalburg en Woudrichem respecteren de wens van de gemeente Werkendam om dit onderzoek te doen, maar zien de noodzaak hier niet van in.

Fons Naterop, voorzitter Stuurgroep Land van Heusden en Altena, heeft de onderzoeksvragen in een brief aan Cees Veerman, de procesbegeleider die door de provincie naar voren is geschoven, op papier gezet.

1) Wat zijn de gevolgen per gemeente en vervolgens voor het gehele gebied als het gaat om de

  • identiteit van de kernen. Op welke wijze wordt de leefbaarheid en de eigenheid van alle kernen in het grotere geheel gewaarborgd?
  • kwaliteit van de dienstverlening, waar en hoe aan te bieden ook i.r.t. de diverse voorzieningen in de kernen
  • binding/ band tussen burgers en gemeente, ambtelijke en vooral ook bestuurlijk
  • de consistentie van het beleid. Hoe waarborg je dit t.o.v. de kernen?
  • de lokale lasten. Dit inclusief de verschillende gemeentelijke heffingen en gehanteerde tarieven
  • economische mogelijkheden en onmogelijkheden
  • bestuurskracht. Wat is de huidige bestuurlijke kracht per gemeente en hoe ziet dat eruit als we zouden fuseren?
  • financiën structureel. Worden er efficiencyvoordelen behaald bij een fusie en wat betekent het voor de totale kosten en opbrengsten (incl.
    gevolgen uitkering uit het gemeentefonds) ?
  • financiën incidenteel. Met welke frictiekosten moeten we rekening houden en wat voor vergoedingen staan hier vanuit de rijksoverheid
    tegenover?
  • kwetsbaarheid en professionaliteit van de organisatie
  • huisvesting. Wat zijn de voorwaarden die aan een te creëren bestuurlijk centrum worden gesteld (waar en hoe)?

2) Wat is de meerwaarde van een bestuurlijke fusie boven een ambtelijke samenwerking? Ook hier weer per gemeente en voor het gehele gebied.
3) Wat is de meerwaarde van een samenwerking of bestuurlijke fusie tussen de drie Altenagemeenten t.o. v. mogelijke andere partners?
4) Aan welke randvoorwaarden moet wanneer zijn voldaan en wat zijn de kritische succesfactoren
    (is er een relatie tussen de hoogte van de frictiekosten en de mate van maatschappelijke en politieke weerstand tegen een fusie?)
5) Indien op basis van de onderzoeksresultaten zou worden geopteerd voor een fusie wat is dan een realistische en haalbare datum van effectuering?

De stuurgroep gaat ervan uit dat er voor aanvang van het onderzoek een gesprek plaatsvindt met het presidium van Werkendam waardoor op bovenstaande een mondelinge toelichting gegeven kan worden. Graag wordt het bestuur van de gemeente Werkendam bet rokken bij de selectie van het ond erzoeksbureau.

Afstemming Aalburg en Woudrichem
Deze opdrachtformulering en de vragen zijn in een extra stuurgroepvergadering van 10 maart 201 5 besproken. Hierbij is aangegeven dat de colleges van Aalburg en Woudrichem kennis hebben genomen van de opdrachtformulering en de vragen.
Zij respecteren de wens van de gemeente Werkendam om dit onderzoek te doen, maar zien de noodzaak hier echter niet van in. Er is alle bereidheid om de gevraagde documenten die nodig zij n voor het onderzoek te lev eren en de beschikbare informatie mag voor het onderzoek word en gebruikt. Indien het daarbij gaat om het aanleveren van nieuwe of niet beschikbare informatie, dan zal daarover nader overleg plaatsvinden met de desbetreffende gemeente.

(Foto © Redactie AltenaSteden.net - Is dit onderzoek het laatste station op weg naar één Altena?)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.