woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Vincent van Gogh komt 'tot leven'

6 maart 2015 (door AalburgNet)

REGIO - De oude meester herleeft. Is het in 2015 alweer 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed, wie goed kijkt ziet hem (ook) in het Land van Heusden en Altena 'herrijzen'. Natuurlijk niet letterlijk, maar wel in initiatieven die (steeds meer) ondernemers ontplooien om de regio op de kaart te zetten. 2015 is hét themajaar waar Vincent van Gogh centraal staat. In de regio, maar ook in Brabant en in Nederland. Ondernemers haken op diverse manieren aan en liften zo mee met het thema.

Zo biedt Excuriseboerderij de Melk-Drive in Genderen een aantal arrangementen aan waar streekgenoten, maar ook toeristen van buiten de regio, een boerenlunch kunnen nuttigen, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het Brabants Museum. De Melk-Drive laat weten: 'Beleef het weidse en boerenlandschap wat Vincent van Gogh gezien zou kunnen hebben. Het boerenleven daar hield Vincent van, dit is ook terug te vinden in een aantal van zijn meesterwerken. De zonnebloemen en de aardappeleters zijn hier mooie voorbeelden van. Kom ruiken, voelen en proeven aan het boerenleven en sluit af met een cultureel bezoek aan het Brabants museum. Dit arrangement is geheel rolstoelvriendelijk.'

Beauty met Van Gogh
Een speciaal gemaakt promofilmpje, onder meer opgenomen op Fort Altena, wil ondernemers over de streep trekken vooral 'aan te haken.' Dat deed ook Beauty in Progress uit Werkendam. Deze ondernemer geeft voor workshops voor het opmaken in Vincent van Gogh-stijl. Eigenaresse Lianne Doornenbal laat weten: 'Ik wil mensen leren zich op te maken met het thema van Van Gogh. Dit houdt in dat het met schilderijen te maken kan hebben, maar ook met het aanbrengen van of het wel of niet vermengen van bepaalde kleuren. Zo werke wen dan  met het thema van de Zonnebloemen meer met geel. Maar ook bijvoorbeeld het schilderij “Starry-Night-Over-the-Rhone” dan werken we met smokey.'

Maar er zijn inmiddels meer initiatieven. Kinderen van CBS Het Fundament gingen eerder al naar Tilburg, naar Vincents Tekenlokaal. Bibliotheek CultuurPuntAltena geeft een speciale App uit: de gadget/app Bookfinder Altena App. De app werkt vanuit een  toepassing die een laag over de werkelijkheid projecteert. Op die manier kunnem mensen met de camera van hun telefoon boeken of activiteiten zien op de locatie waar ze over gaan. CultuurpuntAltena zet alle regionale activiteiten en deelnemende in de toepassing.
Handelsonderneming Pieter Verschure uit Dussen gaat een maisdoolhof maken met aan de randen zonnebloemen. Theetuin Binnen en Buiten uit Sleeuwijk biedt een high tea aan in het jaarkader en organiseert daarnaast een workshop schilderen.

Stichting Kunst en de kunstenaars van RCKO willen in het kader van het Van Gogh-jaar een expostie organiseren, waarbij werken van amateurs en professionals worden geëxposeerd, waarbij de creaties op de een of andere manier iets hebben met Van Gogh. Voorafgaande aan deze expositie willen we voor kinderen een workshop/wedstrijd organiseren waarbij kinderen ter plaatse hun eigen Van Gogh mogen schilderen op een paneeltje. Datum: 3 oktober 2015.

Woerkummer Jos Korthout denkt na over een historische fietstocht, Henk van Noorlos uit Andel maakt digi-portretten, oftewel je getekende ik.

Jaarkalender
Binnenkort komen de verschillende activiteiten, die bij de regiegroep nog steeds binnendruppelen, in een Jaarkalender te staan. Dan zal te zien zijn welke ondernemer waar en wanneer welke activiteit heeft.

Meer info: www.VanGoghAltena.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.