zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

CDA vreest kaalslag onder politiebureaus

28 februari 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het CDA vreest voor de gevolgen van de sluiting van 200 politiebureaus, die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie enkele maanden geleden heeft aangekondigd. Ook CDA Werkendam schaart zich achter deze visie van haar grote, landelijke broer en 'houdt de ontwikkelingen goed in de gaten', aldus Matthijs van Oosten.

Uit het overzicht blijkt dat een kaalslag dreigt in verschillende regio's in Nederland. Vooral buiten de (grote) steden wordt gesneden in de bureaus en komt er soms niets voor in de plaats, of worden alleen kleine steunpunten ingericht. Een politiesteunpunt betekent dat agenten in bijvoorbeeld het gemeentehuis gesprekken kunnen voeren of aangiftes opnemen. 

De optelsom van waar bureaus verdwijnen leidt tot een verontrustend beeld: grote gebieden buiten de steden komen zonder volwaardig politiebureau te zitten. Dit doet zich voor in provincies als Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Zeeland en ook regio's als de kop van Noord-Holland. Het CDA vindt dit een probleem voor burgers omdat de veiligheid dichtbij huis, hiermee in het geding komt.
 
Regio's
Juist in de regio's vindt het CDA het belangrijk dat voorzieningen in stand moeten blijven en even hard gewerkt wordt aan de veiligheid van burgers. Bovendien spelen in dunner bevolkte gebieden specifieke problemen die om toenemende politiecapaciteit vragen, zoals het dumpen van drugsafval.
 
CDA woordvoerder Veiligheid en Justitie, Peter Oskam maakt zich  grote zorgen: 'De opheffing en verkleining van bureaus vindt niet evenredig over het land plaats en er dreigt een ware kaalslag in de regio's. Zo ontstaan gaten in het netwerk van de politie. Dit geeft aanleiding tot zorgen over de aanrijtijden, dus de tijd van een noodoproep tot het moment dat de politie ter plekke is, en het gebrek aan snelle assistentie voor agenten in die gebieden.'
 
Het CDA wil een debat met de minister van Veiligheid en Justitie over de gevolgen van de sluiting van de bureaus.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.