woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Felle brand in Giessense pindafabriek - UPDATE -

23 februari 2015 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Vanmorgen (23-02) in alle vroegte brak er brand uit in de Giessende pindafabriek Graaf Food Ingredients. Het bedrijf zit aan de Industrieweg 24. Aanvankelijk was er bij de brandweer verwarring dat het firma Giesko zou betreffen. Ook dit bedrijf zit op industireterrein De Rietdijk.

Pinda's en olie vormen een zeer brandbare combinatie. Het vuur begin in een oven en verspreidde zich via leidingen in het gebouw. De brandweer rukte onder meer met hoogwerkers uit om de brand te bestrijden. Rond de klok van 08.00 uur gaf de brandweer het sein 'Brand meester.' De bandweer is nog enige tijd bezig met nablussen en doet dat in een penetrante brandlucht. Het industerrein bleef nog enige tijd afgezet.

Rook
Twee werknemers kregen last van ademhalingsproblem door ingeademde rook en werden behandeld door het gelarmeerde ambulancepersoneel. . Omliggende bedrijven werden aanvankelijk ontruimd om zaken veilig te stellen. Ramen en deuren moesten gesloten blijven. De rook bleef boven het industrieterrein hangen en verspreide zich verder niet in de nabijgelegen omgeving.

Over de omvang van de schade is niets bekend.

Vorig jaar brak er ook al tweemaal brand bij dit bedrijf.  Dat was in februari en juni 2014.

Giesko
Bij de pindabranderij firma Giesko aan de Expeditiestraat, brak op 1 juni 2012 in een oven ook al eens brand uit.

UPDATE  16:00 UUR
Tijdens de brand is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid, zo is uit metingen gebleken. Ook is er geen schade aan het milieu ontstaan. Vorig jaar juli 2014 is er nog een milieucontrole uitgevoerd bij het desbetreffende bedrijf. Toen is geconstateerd dat aan de geldende voorwaarden werd voldaan.

Loco-burgemeester Renze Bergsma laat weten dat de gemeente, nadat onder andere het onderzoek naar de oorzaak van de brand is afgerond, wil nagaan of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dit om branden bij de pindafabriek in de toekomst proberen te voorkomen, gezien het feit dat bij het bedrijf de afgelopen jaren meerdere keren brand is geweest.

Alle afgekondigde maatregelen ten gevolge van de brand zijn inmiddels ingetrokken.


 

Zie ook:

Lees meer over:

Brandweer Brand pindafabriek
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.