vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Gevechtsheli maakt noodlanding bij Woudrichem

20 februari 2015 (door WoudrichemNet)

 

WOUDRICHEM - Een Apache gevechtshelikopter, afkomstig van DHC Vliegbasis Gilze-Rijen, maakte vanmiddag een noodlanding in een weiland, direct achter een boerderij, bij Woudrichem. Het gewicht van de Apache (leeg 5226 kilogram) maakte dat de heli wat wegzakte in de ter plekke drassige grond.

De reden waarom de piloot de AH-64 Apache aan de grond zette is niet duidelijk. Voor en zover bekend leek een technisch mankement de oorzaak. De twee bemanningsleden (piloot en co-piloot Gunner) bleven verder ongedeerd.

Politie en Koninklijke Marechaussee (KMar) zetten de omgeving af, terwijl specialisten (specs) van het 930 Squadron van het Defensie Helikopter Commando (DHC) hun herstelwerk uitvoerden.

Missie
De Boeing Defense & Space Industries AH-64D Apache is de belangrijkste gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht (KLu). Het toestel werd in Amerika aanvankelijk ontworpen met één missie, de vernietiging van allerlei gronddoelen. De wendbare Apache AH-64D gevechtshelikopter is voor meerdere taken inzetbaar. Deze helikopter heeft geavanceerde waarnemings- en navigatieapparatuur aan boord, waardoor hij uitermate geschikt is voor het uitvoeren van verkenningstaken.

De gevarieerde bewapening biedt bescherming aan grondstrijdkrachten of transporthelikopters. Ook kan deze helikopter offensief worden ingezet om gepantserde voertuigen, tanks of doelen als commando- en radarposten, artillerieopstellingen en opstellingen van geleide wapens uit te schakelen. Het high tech wapensysteem beschikt hiertoe onder meer over een geavanceerd boordkanon. De heli vuurt Hellfire II-raketten af die door middel van een eigen radar zelf hun doel zoeken (het zogenaamde fire and forget principe). De Apache kan zijn taken zowel dag en nacht als bij slecht weer uitvoeren.

Defensie assisteert regelmatig ook civiele autoriteiten, zoals het ministerie van Justitie. Dergelijke support is één van de zogenoemde nationale taken van de krijgsmacht. Nederland heeft 29 van deze toestellen.

FARP
Op de foto een Apache-gevechtshelikopter op een oefenlocatie in Bergen-Hohne (Duitsland) op een zogenaamd Forward Armament and Refueling Point (FARP).

(Foto boven sergeant-I Wim Vis - Groep Luchtmacht Reserve)

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.