zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

In Memoriam Piet van den Hoek

16 februari 2015 (door WerkendamNet)

IN MEMORIAM - PIET VAN DEN HOEK (1921-2015)

WERKENDAM - Op 12 februari 2015 overleed onze dorpsgenoot Cornelis Pieter (Piet) van den Hoek, drager van de Militaire Willems-orde 4e klasse. Hij was de laatste Nederlander die deze onderscheiding droeg vanwege heldendaden in het verzet tegen Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast was hij drager van het Verzetsherdenkingskruis en was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 5e klasse.

De Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. betuigt haar medeleven aan mevrouw Van den Hoek en de familie. Zij verliezen in hem een man, vader, opa en overgrootvader. Een geliefde. Ons dorp verliest een markante persoonlijkheid, die het heden in persoonlijke zin verbond met het verleden. In dankbaarheid herinneren wij ons de betrokkenheid van de heer Van den Hoek bij de historie van Werkendam, in het bijzonder als dat de geschiedenis van oorlog en bevrijding raakte. Indrukwekkend waren zijn bijdragen aan de Dodenherdenkingen bij het monument in Werkendam. Hier sprak hij als levende getuige van de waarde van vrijheid, waar hij zijn geloofsverwachting – en die van zijn makkers uit het verzet – niet verzweeg.

Hij had nog graag de grootse viering van 70 jaar bevrijding meegemaakt en zag daar naar uit, zo vertelde hij ons nog onlangs. Het heeft niet zo mogen zijn. Moge hij rusten in vrede. Als vereniging hopen we dat zijn nagedachtenis mede de drijfveer blijft bij het werk dat we doen.

Het bestuur
Historische Vereniging Werkendam en de Werken c.a.

 

Condoleances
De redactie van AltenaSteden.net sluit zich aan bij dit In Memoriam dat gelaatst werd in overleg met het bestuur van de Historische Werkendam en de Werken c.a. Ook ons medeleven gaat uit naar mevrouw Van den Hoek en familie.

Biografie
Cornelis Pieter van den Hoek was bekend met het Dordtse en Brabantse deel van de Biesbosch. Van den Hoek was een Werkendammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog zogeheten crossings ondernam. Hij smokkelde mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Dit gebied lag van december 1944 tot en met mei 1945 tussen bezet en bevrijd gebied in.

Piet van den Hoek (Leerdam, 7 juni 1921 - 12 februari 2015) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Hoek was een van de weinige dragers van de Militaire Willems-Orde.

Opgepakt
In 1942 werd hij opgepakt en naar een werkkamp in Keulen gebracht. Tijdens zijn verlof in november 1943 dook hij onder. Hij vond onderdak op een ark in de Biesbosch, waar al drie anderen ondergedoken zaten. Proviand kregen ze via de verzetsorganisatie Ordedienst (OD). Hij ging in het verzet en sloot zich aan bij de 'De Partizanen van de Biesbosch'. Hij werd een van de 21 line-crossers en maakte 37 oversteken, waarbij hij mensen, berichten, goederen of medicijnen overbracht.

Nadat hij opnieuw was opgepakt, werd hij naar werkkamp Waterloo in Amersfoort gestuurd, waar hij met 42 andere gevangenen te voet aankwam. Hij ontsnapte uit het kamp, liep terug naar Drimmelen en meldde zich weer aan als line-crosser.

Van den Hoek beschreef in 1993 het werk van de line-crossers in 'Biesbosch-Crossings 1944-1945'. Op zijn initiatief is er in 1989 een monument gekomen in Werkendam ter herinnering aan de crossers en hun werk.

Decoraties
    Militaire Willems-Orde, Ridder vierde klasse
    Orde van Oranje-Nassau, Ridder vijfde klasse
    Verzetsherdenkingskruis

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.