donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Werkendam gaat opvang asielzoekers onderzoeken

29 januari 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De eerste stap richting de mogelijke opvang van asielzoekers in Werkendam is gezet. Het college gaat de mogelijkheden onderzoeken, treedt in overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en wil op zoek naar meer draagvlak in de samenleving. Het is Progressief Altena (PA) die hiertoe het initiatief nam. De partij meldt 'hartstikke trots' te zijn dat het idee omarmd is door alle andere fracties. 'De schrijnende situatie van vluchtelingen wordt in onze gemeente breed erkend. Dat is mooi. Dat is goed.' Aldus PA.

De tijd zal het uitwijzen of er ook daadwerkelijk asielzoekers op Werkendams grondgebied gaan worden opgevangen. Dat is van veel factoren afhankelijk. Datzelfde geldt overigens ook voor Woudrichem. In het voorstel van Progressief Altena werd de suggestie gewekt dat in de buurgemeente alles al in kannen en kruiken zou zijn. De werkelijkheid is dat ook daar een mogelijke opvang van asielzoekers nog verder onderzocht wordt. Gemeente Woudrichem heeft in een oriënterend gesprek met het COA de mogelijkheid genoemd opnieuw een asielboot af te meren voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. COA heeft liever een vaste lokatie aan de wal. Kortom, de gesprekken duren voort. De volgende stap is de gang naar de gemeenteraad.

Duidelijk
De Werkendamse raad daarentegen heeft zich heel duidelijk uitgesproken over de mogelijke opvang van asielzoekers en niet van extra vluchtelingen, dat zijn mensen die al een status hebben. De partij laat weten: 'Vanwege het beperkte vrijkomende woningaanbod zal het al moeilijk worden de steeds grotere aantallen vluchtelingen die gemeenten verplicht moeten huisvesten daadwerkelijk onderdak te bieden. Wat het college in beeld gaat brengen is dus "beperkt" tot het tijdelijk huisvesten van asielzoekers, mensen dus die nog in de procedure zitten, zoals dat ook gebeurde op de asielboot een jaar of tien geleden. Nogmaals: prachtig dat we dit met elkaar aan willen gaan.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.