donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Lokaal Belang ziet kansen voor project Buurt bestuurt

27 januari 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Lokaalbelang uit Werkendam ziet mogelijkheden voor het project Buurt Bestuurt, een lokaal netwerk opgezet door buurtbewoners en buurtondernemers voor snelle maatregelen om het gevoel van veiligheid in een buurt, wijk of dorp te bevorderen. De termen ‘schoon en heel’ spelen daarbij een zeer belangrijke rol.

Philip den Haan, raadslid namens Lokaalbelang, gaf maandag 26 januari 2015 een presentatie over dit onderwerp aan het bestaande buurtpreventieteam in Sleeuwijk en aan enkele ambtenaren van de gemeente Werkendam. Binnenkort zal het idee ook aan de gemeenteraad van Werkendam worden gepresenteerd en zal het voorstel worden ingebracht om dit project als pilot te starten in Sleeuwijk.

Zeggenschap
Binnen ‘Buurt Bestuurt’ ligt de zeggenschap bij de inwoners. De inwoners bepalen de prioriteit van de aangedragen problemen in hun woonomgeving en tezamen met instanties biujvoorbeeld (zorg)instellingen en (gemeentelijke) diensten, wordt er bekeken hoe deze op te lossen. Dit kan worden aangepakt door het inschakelen van professionals, maar ook door inzet van de buurtbewoners zelf. Deze problemen kunnen van uiteenlopende aard zijn maar steeds met het doel om tezamen het gevoel van veiligheid en leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Denk hierbij ook aan het terugdringen van de kleine ergernissen: hondenpoep, parkeeroverlast, zwerfvuil en dergelijke. Maar ook (woning)inbraak en vandalisme, de staat van de groenvoorziening en het functioneren van de straatverlichting. Belangrijk is ook het organiseren van zo nu en dan een buurtbijeenkomst om de buurtbewoners te informeren over de stappen die gezet worden in hun wijk, en zeker is het verstandig om onderling informatie uit te wisselen door het gebruik van Social Media.

Award
‘Buurt Bestuurt’ werkt in diverse gemeenten al jaren na volle tevredenheid. Het project heeft de Don Berghuijs Award gewonnen. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest vooruitstrevende project wat bijdraagt aan een veilige samenleving vanuit ’n fysieke, sociale en integrale veiligheidsaanpak. De prijs is in de wereld van openbare orde en veiligheid een begrip.

Lees meer over:

Lokaal Belang buurt bestuurt
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.