zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Geen vuurwerk in nieuwjaarstoespraak burgemeester Naterop

3 januari 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - In een goed bezocht 'huis van de inwoners van Aalburg' drukten burgemeester en wethouders tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie velen de hand. Naast de drankjes en de bittergarnituren was er natuurlijk de traditionele toespraak van burgemeester Fons Naterop. De burgemeester wandelde langs de diverse hoogte- en dieptepunten van het achterliggende Aalburgs jaar. Het werd een keurige, maar gemeende, opsomming met weinig vuurwerk. Of het moet de melding zijn dat met een paar maanden er helderheid komt over het samenwerkingsmodel voor Altena.

De eerste burger stak van wal met de naar zijn beleving 'relatief rustig verlopen' Nieuwjaarsnacht in Aalburg. Op enkele kleine incidenten na dan. Naterop roemde de inwoners die hun 'verantwoordelijkheid hadden genomen' en zo hadden bijgedragen, naast de hulpverleners en vele vrijwilligers om er 'een mooie gebeurtenis' van te maken. Lofuiting was er ook voor het initiatief van Johan Vos uit Veen die samen met enkele jongeren het het voortouw nam een deel van hun schadevergoeding te schenken aan het hospice in Waalwijk. 'Ook dat is Veen.'

Over de excuusvraag naar de honderd opgepakte jongeren was Naterop glashelder. Daar kon geen sprake van zijn, meende hij stellig. Dat zou een verkeerd signaal zijn. 'Ik ben uw burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid van alle inwoners. Een breed excuus zou ook gelden voor de relschoppers van de bewuste nacht. Laten we niet vergeten dat het allemaal begon met het belagen van twaalf politieagenten.'

Nieuwe rol
Verder stond Naterop stil bij de veranderende maatschappij. Van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Daarbij hoort een terugtredende overheid. Een nieuwe rol, maar tegelijkertijd ook een zoektocht, betoogde de eerste burger. 'Faciliteren met een missie, waar mensen hun verantwoordelijkheid nemen. 'Wat kan ik zelf oplossen?" Wij moeten die rol invullen door het samen te doen.'
Onder meer via het Aalburgs Manifest is daar een impuls voor gegeven, legde hij uit. Ondernemers in de dop worden gecoacht door ondernemers met ervaring. Een ander voorbeeld in dit verband is de doorstart van het breedbandproject. Ofwel glasvezel via de regio door samenwerking en door goede afspraken. Naterop gelooft er samen met wethouder Shah Sheikkariem heilig in.

De samenwerking binnen het land van Heusden en Altena blijft een 'spannend dossier'. Aalburg gaat de komende maanden een 'eigen samenwerkingsscenario uitwerken'. Samen met Woudrichem, Werkendam en de 4 O's uit de regio. De Aalburgse raad bespreeekt in februari op welke manier die samenwerking moet worden vormgegeven. En dat allemaal op basis van de rapportage van oud-minister en procesbegeleider Cees Veerman die waarschijnlijk onder de kerstboom zijn 'mind' had opgemaakt. Aldus Naterop.

Verpleegster
Aansluitend het toetje. De 'Nachtburgemeester van Altena', columnist, radiopre-sentator en 'gunderwijt'  - Piet Hartman - sprak vanaf  'de Aalburgse kansel'. Hartman roemde het moed van de gemeente om een geboren Woerkummer, woonachtig in Werkendam, te laten spreken in Aalburg.
In een column die Hartman voorlas stak hij de politieke draak met diverse Aalburgse politici. Hij deed dat door de bril van de wijkzuster - 'met kuiten als oliebollen' - die deel uitmaakte van het aangestelde 'zelfsturende zorgteam'. Met een stijl die velen van Hartman kennen, bij vlagen scherp en boud, harkte de zelfbenoemde Nachtburgmeester door Aalburgs politieke porceleinkast. Na zijn 'amen' bleek het bestuurlijke Aalburgse keramiek geen breuken te bevatten. Hartman was keurig binnen de lijntjes gebleven.

(Foto's Aalburg.net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.