Thursday 23 September 2021

Alles over Altena

CDA Aalburg maakt statement over Oud & Nieuw Veen

11 december 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Tijdens de opiniërende raadsvergadering van 9 december 2014 heeft fractievoorzitter Arno Bouman namens de CDA fractie onderstaand statement uitgesproken. Doelstelling hiervan is om de lijn die burgemeester Naterop en het college hanteert tijdens de jaarwisseling van harte te ondersteunen. Voor de samenhang publiceert Aalburg.net deze integraal.

Voor ons ligt een opiniërend voorstel rondom vuurwerkoverlast. Wij willen n.a.v. dit onderwerp graag van de gelegenheid gebruik maken om naast een reactie op het voorstel, publiekelijk in de raad een statement uit te spreken.

Als eerste een reactie op het opiniërend stuk.

De CDA Aalburgfractie zou er, mits er sprake kan zijn een goede handhaving voorstander van zijn als de periode waarin het vuurwerk afgestoken mag worden verder wordt beperkt van 's avond 21:00 uur tot 's nachts 2:00 uur. Ook het instellen van vuurwerkvrije zones rondom bijvoorbeeld scholen en verzorgingstehuizen kan op onze steun rekenen. Maar we vragen ons wel af of e.e.a. wel handhaafbaar is voor onze gemeente.Op zich zijn we blij dat er nu een beperking is gekomen op het afsteken van vuurwerk alleen op oudjaarsdag. Dat is een stap in de goede richting. Aandachtspunt van ons bij de handhaving:  Een jochie van tien pakken met een gillende keukenmeid maar een puber van vijftien laten lopen met een nitraatbom is de omgekeerde wereld.

Nu ons statement:

De D zit weer in de maand en dat betekent in de gemeente Aalburg helaas een stuk extra spanning. De afgelopen jaren zijn wij meerdere malen landelijk in het nieuws geweest . De excessen welke hebben plaats gevonden rondom Veen zijn breed uitgemeten in zowel de regionale als ook de landelijke media.Helaas moeten we constateren dat jaarlijks voor tienduizenden euro's aan gemeentelijke eigendommen moedwillig wordt vernield. Ook ervaren we dat steeds meer mensen met angst en beven uitkijken naar de jaarwisseling en de periode die hieraan voorafgaat. En dat terwijl er juist sprake moet zijn van een feest en een gedenkwaardig moment.
Ook constateren we dat de media in deze periode overmatige belangstelling heeft voor ons gebied. Het lijkt soms wel om men op zoek is naar sensatie. Zonder met een beschuldigende vinger te willen wijzen naar de media beseft men zich hopelijk dat dit een voedingsbodem kan zijn voor lieden uit Aalburg en verre omstreken die uit zijn op een stukje sensatie.

M.b.t. de jaarwisseling in Veen en de rest van de gemeente Aalburg willen wij graag van de gelegenheid gebruik maken om publiekelijk onze steun uit te spreken voor de beleidslijn van onze burgemeester en hiermee het gehele college. Al  jaren aan één stuk wordt geprobeerd er een Aalburgs feest van te maken. Met behulp van vrijwilligers worden in meerdere dorpen feesten rondom de jaarwisseling gefaciliteerd. Ook wordt veel geïnvesteerd in gesprekken met de lokale gemeenschap. En daar waar mogelijk is onze burgervader beschikbaar om gesprekken aan te gaan met jongeren, ouders en grootouders om hierbij uit te leggen hoe we met elkaar een leuke Aalburgse jaarwisseling kunnen vieren.Hierbij citeer ik dhr. Naterop als ik zeg dat er veel wordt geïnvesteerd om het vuur in de harten in goede banen te leiden.
Vele zaken zijn inmiddels gepasseerd en ook wij als CDA-fractie zijn zo eerlijk om te bekennen dat wij ook niet direct de oplossing in handen hebben.
Wél zijn wij ervan overtuigd dat het niet werkt om, zoals de Aalburgse Alliantie continu blijft doen, publiekelijk excuses te vragen aan de burgemeester rondom de gebeurtenissen van de jaarwisseling van afgelopen jaar. Dit terwijl tegelijkertijd dezelfde burgemeester beveiligd moest worden vanwege persoonlijke bedreigingen.  Hiermee wordt het gezag van de burgemeester en de rol als burgervader onnodig ondermijnd.
Voor ons is dit een onbegrijpelijke situatie voor een partij die tegelijkertijd de rol van coalitiemanager uitvoert. Het zou alle partijen sieren om hierover hun afkeuring uit te spreken en hiermee de burgemeester én het college een hart onder de riem te steken.

Samengevat:
1. Wij spreken de wens dat iedereen in Aalburg dit jaar met elkaar een gezellige én veilige jaarwisseling kan vieren.
2. Wij ondersteunen de burgemeester en het college in de gekozen beleidslijnen rondom de jaarwisseling.
3. Wij roepen andere partijen op dit ook te doen om zo een breed mogelijk draagvlak uit te stralen

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.