vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA wil weten of subsidie cultureel erfgoed benut gaat worden

21 november 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De provincie stelde afgelopen vrijdag haar begroting vast met daarin een bedrag van 40.000 euro voor het behoud van cultureel erfgoed. Het CDA dringt aan op zinvol gebruik van die liggende gelden. 'Erfgoed verdient behouden te blijven', meent de partij.

Het CDA zette zich in de afgelopen jaren in onder meer voor behoud van de veerdienst III, het veerpontje uit 1936 dat op en neer voer naar Boven-Hardinxveld 'Een mooi voorbeeld van behoud van (maritiem) erfgoed.' Nog meer erfgoed is te vinden in het Biesboschmuseum. Het CDA juicht de verdere ontwikkeling van het Biesboschmuseum en buitenmuseum De Pannekoek als educatief- en voorlichtingscentrum toe.

In een brief aan de gemeenteraad laat het CDA weten: 'Werkendam bestaat uit vijf dorpen met een eigen karakter en identiteit. De identiteit van onze dorpen hangt samen met hun historische ontwikkeling, Ieder dorp wordt door de aanwezigheid van monumenten bezield. Minder leegstand en meer hergebruik leiden tot een mooier en duurzamer ingerichte leefomgeving.' Het CDA hecht daarom grote waarde aan het in stand houden van cultureel erfgoed, dat hebben ze haar kiezers ook beloofd in het verkiezingsprogramma. Dat geldt in het bijzonder voor religieus erfgoed, bij leegstand wordt gestreefd naar herbestemming en zorgt de overheid dat haar vergunningenbeleid geen belemmering vormt.

Mogelijkheden
Men vervolgt: 'Investeren in restauraties van beeldbepalende oude gebouwen en gebieden loont. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Restauratiefonds. Iedere euro die de overheid in restauratie investeert, levert achteraf anderhalve euro rendement op. Daarvan profiteert de restauratiesector, maar ook de toeristensector. En natuurlijk de bewoners van het monument en hun omgeving. Kijk naar het voorbeeld van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar ook in onze gemeenten zijn er een tal van mogelijkheden te bedenken. Denk dan aan de restauratie van de RK kerk in Hank, een markant element voor het dorp en omgeving.en het herstellen van de oorspronkelijke waterloop van de afgedamde Alm en het herstellen van diverse oude sluizen in Nieuwendijk of de Hillegatsche sluis in Hank. Ongetwijfeld kent u nog veel meer locaties van cultureel erfgoed met mogelijkheden tot herstel.'

Om al die redenen wilt de CDA-fractie weten of de gemeenteraad op de hoogte is van de vier ton en of men bereid is zich in te zetten om van deze subsidie gebruik te gaan maken. Bovendien wil de partij een snelle inventarisatie maken waarbij ook de Historische vereniging Werkendam betrokken wordt. Het CDSA wil een lijst met projecten die in aanmerking kunnen komen voor deze subsidie en wil op de hoogte gehouden over de voortgang.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.