woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Topvrouw Altena krijgt erkenning voor concept 20-80learning

14 november 2014 (door WoudrichemNet)

ANDEL - Staatssecretaris Sander Dekker nam op 3 november het rapport ‘Talentontwikkeling op de havo’ in ontvangst. De havo moet ‘ontsaaid’ worden en havisten hebben meer uitdagingen nodig. Leny van der Ham uit Andel is één van de drijvende krachten achter het nu erkende project. Van der Ham won eerder de titel Meest Ondernemende Vrouw van Altena

De bewindsman is enthousiast om de havo uitdagender te maken via ‘20-80learning’. Dit betekent dat leerlingen kunnen kiezen om hun reguliere opleiding te doen in 80% van de tijd. In de overige 20% volgt de leerling een dag in de week een geheel ander programma waarin elementen aan bod komen, zoals ondernemendheid, ontwerpen en competentieontwikkeling.

Het doel is dat de leerling uitgedaagd wordt om beter te presteren, ondernemendheid te ontwikkelen en tot een passende keuze te komen in het vmbo, havo of vwo.

Actieprogramma Onderwijs en Ondernemen

Dit 20-80learning-concept heeft het Willem van Oranje College in Waalwijk ontwikkeld met subsidie vanuit het Actieprogramma Onderwijs en Ondernemen.

Met dit programma stimuleren de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden en houding binnen het onderwijs. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt hierbij ondersteuning.

20-80learning-concept

Het concept is gestart met het International Business College (IBC). De docenten leverden 20% van de reguliere lestijd in om voor 4 en 5 havo een motiverend leertraject te maken rond ondernemerschap, zoals:

  • eigen bedrijfje opzetten;
  • stages lopen bij een bedrijf;
  • op excursie gaan naar grote ondernemingen;
  • workshops van ondernemers uit de praktijk krijgen.

De laatste tien donderdagen van het jaar mogen IBC-leerlingen zich al ‘student’ noemen. Ze zitten in de collegebanken van de hogeschool en leren hoe alles daar werkt en hoe wordt lesgegeven op het hbo. Dat blijkt een enorme meerwaarde te hebben, want uit onderzoek blijkt dit de uitval van de leerlingen enorm te verminderen.

Inmiddels werken meer dan twintig scholen met 20-80learning. Ook zijn er andere varianten ontwikkeld, zoals het Business & Research College (BRC) voor vwo-leerlingen en het International Science College (ISC) voor leerlingen met belangstelling in zorg, techniek en internationale vraagstukken. (Rijksdienst Ondernemend NL)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.