vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Akkoord met jeugdzorgaanbieders

4 november 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In 2015 houdt ieder kind de jeugdzorg die hij of zij nu al ontvangt. Ook voor jongeren die voor het eerst jeugdhulp nodig hebben, is de zorg in 2015 gegarandeerd. Zo laat de gemeente Werkendam weten.

In 2015 houdt ieder kind de jeugdzorg die hij of zij nu al ontvangt. Ook voor jongeren die voor het eerst jeugdhulp nodig hebben, is de zorg in 2015 gegarandeerd. Dat hebben regio West-Brabant Oost en jeugdzorgaanbieders zoals Amarant, GGZ, Breburg en Juzt met elkaar afgesproken. De Gemeente Breda coördineert de inkoop van de jeugdzorg mede namens de gemeenten Alphen/Chaam, Baarle/Nassau, Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg, Werkendam, Woudrichem en Aalburg.

Patrick van Lunteren, wethouder Jeugd gemeente Breda: "Elk kind krijgt de zorg die nodig is. Om dat ook voor 2015 mogelijk te maken, is keihard gewerkt aan goede afspraken tussen de gemeente en de jeugdzorgaanbieders. Ik ben blij dat dit is gelukt. Hiermee is de jeugdhulp voor ouders en kinderen in 2015 gegarandeerd en het schept duidelijkheid voor de jeugdhulpaanbieders en de mensen die daar werken."
Saskia Emmerik, directeur Jeugd Amarant: "Samen met de andere specialistische zorgorganisaties gaan we ervoor zorgen dat kinderen de zorg krijgen die zij nodig hebben, licht als het kan en zwaar als het moet. We zullen de wijkteams maximaal faciliteren met onze expertise en klaarstaan als er zwaardere zorg nodig is."

Afspraken
Gemeente en zorgaanbieders hebben afspraken gemaakt over de specialistische jeugdhulp zoals ondersteuning bij opvoeden, pleegzorg, crisiszorg en jeugdpsychiatrie. In de contracten is vastgelegd welke zorgvormen en activiteiten de aanbieder verleent en welke tarieven worden gehanteerd. Ook de kwaliteitseisen waaraan de zorg moet voldoen en afspraken over bijvoorbeeld informatie-uitwisseling en facturering liggen nu vast in contracten.

Kinderen of jongeren die op dit moment jeugdzorg ontvangen op basis van een indicatie die doorloopt tot na 1 januari 2015, behouden hun recht op zorg tot de duur van het indicatiebesluit afloopt of uiterlijk tot 1 januari 2016. De zorg wordt door de huidige aanbieder geleverd. In de tussentijd vindt een gesprek plaats met het kind en de ouders om samen de voorzetting van de zorg in de nieuwe situatie te bespreken.

Laagdrempelig
Op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Met kleine en grote vragen over opgroeien kunnen jeugd en ouders in deze gemeenten terecht bij professionals van bijvoorbeeld het CJG of een Wijkteam. Hier krijgen zij de hulp die nodig is: laagdrempelig en dichtbij huis. Deze professionals staan dicht bij het gezin en denken mee over wat nodig is aan hulp of zorg. Vanaf 1 januari kan de professional als het nodig is specialistische jeugdhulp inzetten. De professionals kunnen hierbij te allen tijde een beroep doen op het regionale Adviesteam. Dat is een team van experts dat kan adviseren over het inzetten van specialistische zorg.

Lees meer over:

zorg gemeenten decentralisatie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.