zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

Opnieuw phishingmails in omloop in Altena

3 november 2014 (door WerkendamNet)

ALTENA - Ook in Altena circuleren met grote regelmaat e-mails van diverse bekende instanties die bij nader inzien vals blijken te zijn. Dergelijke berichten zijn bedoeld om achter bankgegevens te komen. Dat heet phishing. De redactie ontving inmiddels opnieuw meerdere e-mails uit naam van van de Rabobank in verband met de overgang van de Rabo Random Reader naar de Rabo Scanner. Hoewel bedriegelijk echt, zijn deze pertinent vals.

Ook hier lokken fraudeurs mensen naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt verzocht om de eigen inlognaam en het persoonlijke wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over de gegevens van de rekeningeigenaar. Met alle gevolgen van dien.

Phishingmail
Met een phishingmail hengelen (phishen) fraudeurs als het ware naar bank- en privégegevens (zoals inlogcodes en/of pincode). Mensen ontvangen bijvoorbeeld een mail dat er iets mis is met hun bankrekening en dat er daarom een controle moet plaatsvinden. In deze mails, of daarna per telefoon, doen de fraudeurs zich voor als medewerker van bank X of Y. Met de verkregen gegevens plunderen de fraudeurs vervolgens de bankrekening van het slachtoffer.

Voorkomen
Een bank vraagt nooit om bank- of privégegevens via de mail. De politie adviseert daarom nooit te reageren op e-mails waarin om persoonlijke inlogcodes en/of pincode wordt gevraagd. Wie zo’n e-mail ontvangt, kan deze maar het beste direct verwijderen. Let op, klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.

Melden
Wie toch slachtoffer is geworden van deze manier van oplichting, dient zo snel mogelijk de rekening te blokkeren bij zijn of haar bank. En het voorval melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.