donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Eerste kijkdag berging Lancaster trekt 1800 bezoekers

25 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - 'Rond de 1800 bezoekers kwamen vandaag naar de eerste kijkdag', zo laat Vliegtuigberging Werkendam enthousiast weten. Een overweldigend resultaat voor de eerste dag. Volgende week staat er een tweede dag op het programma.

In de ochtend legde majoor Arie Kappert (Stafofficier Vliegtuigberging Koninklijke Luchtmacht (KLu)) en veteraan Harry J. Irons om 10.00 uur een krans ter ere van John E. Keogh, de omgekomen staartschutter van de LM508-SRP.  Irons vertelde ook: "Voordat we vluchten gingen maken, legden veel bemanningsleden een afscheidsbrief aan hun familie op het hoofdkussen. Dit voor het geval dat... Bij terugkomst zagen we dan al die hoofdkussens waar brieven op bleven liggen. Dan wist je dat zij het niet gered hadden."

Open dag
De kranslegging gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst, waar het 'grote publiek' nog niet bij aanwezig was. De poorten hiertoe gingen om 11.00 uur pas open. Door de dag heen kwam ruim 1.800 mensen een kijkje nemen naar de plek waar in de nacht van  21 op 22 juni 1944 het toestel werd beschoten door een Duitse nachtjager (Junker 88) en loodrecht naar beneden gierde en zich in de Werkendamse bodem boorde tot een diepte van 5 tot 6 meter.

Inmiddels heeft de akker al veel materiaal vrijgegeven. Dit varieert van delen van de motorophanging tot een propellorblad, een stuk van de romp, een boordradio, twee delen van de vliegtuigmotor, veel antiradarfolie (zogenaamde window), een zuurstoffles en veel klein 'schroot'. Ook zijn inmiddels menselijke resten geborgen. Het vermoeden bestaat dat deze van de 29 jaar oude John Edward Keogh zijn.

Reacties

Vliegtuigberging Werkendam deelde op Facebook een aantal reacties van bezoekers: "Bijzonder", "Goed dat jullie dit doen.", "Wat is er veel gevonden"...

De gemeente Werkendam liet weten dat er waarschijnlijk een monument zal komen ter nagedachtenis aan de Lancaster-crash. Het monument wordt gemaakt met behulp van de wrakstukken van de neergeschoten bommenwerper.

RTL Nieuws besteedde aandacht aan deze eerste open dag in haar uitzending van 19:30 uur.. (Foto Vliegtuigberging Werkendam)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.