woensdag 29 mei 2024

Alles over Altena

Stoffelijke resten gevonden in Lancaster

20 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Bij de opgraving van het vliegtuigwrak, de Engelse bommenwerper Lancaster LM508, werden afgelopen vrijdag stoffelijke resten gevonden.

Naar wordt aangenomen betreft dit de overblijfselen van de staartschutter, sergeant J.E. (John) Keogh (29 jaar).

De gemeente Werkendam heeft dit vandaag (18-10-2014) bekendgemaakt.

In de lesbrief die de gemeente eerder uitgaf valt te te lezen: 'Van John Keogh denkt men dat hij met het vliegtuig is gecrasht. Hij was al dodelijk getroffen en in een neerstortend vliegtuig is het onmogelijk iemand uit zijn schutskoepel te krijgen. Ook is dit te lezen in een brief uit 1948 van het Britse Air Ministry, gericht aan zijn vader. Hoe verdrietig moet het zijn geweest om te lezen: ‘It is evident that he was caught in the explosion and that his
remains were not recoverable from the wreckage.’ (‘Het is duidelijk dat hij gevangen zat in de explosie en dat zijn stoffelijke resten niet uit het wrak konden worden gehaald.’)

Nadat de Keoghs te horen kregen dat de berging van de Lancaster door zou gaan waren ze heel erg opgelucht en blij. In de lesbrief valt te lezen: “Er komt hopelijk een eind aan onze onzekerheid, naast het feit dat John een graf kan krijgen. We zouden het wel naar boven willen roepen naar oma Rose: je zoon komt hoogstwaarschijnlijk naar huis! We hebben jaren niet geweten wat er is gebeurd en nu is er bijna duidelijkheid. Het is een wonder.”

Onderzoek
Deze stoffelijke resten zijn overgebracht naar Soesterberg, alwaar de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) onderzoek zal uitvoeren naar het achterhalen van de identiteit van het slachtoffer. Het BIDKL heeft hierover contact met de Engelse autoriteiten. Zodra er duidelijkheid is over de identiteit, informeren de Engelse autoriteiten de nabestaanden.

Hoelang dit onderzoek gaat duren is van te voren niet aan te geven. Dergelijke onderzoeken kunnen maanden tot soms zelfs jaren in beslag nemen.

 

De stoffelijke resten zullen niet worden getoond tijdens de aankomende kijkdagen op 25 oktober en 1 november.

(Foto: Groepsfoto bemannning neergestorte Lancaster met rechtsonder sergeant de 29-jarige John Edward Keogh - foto Lesbrief scholen - hoofdstuk 2)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.