dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Andere helft motor Lancaster ook geborgen

18 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het staartwiel had men al, evenals een deel van de romp, motorsteunen, een propellor en een deel van de vliegtuigmotor. De andere helft van de Packard Merlin 38 vliegtuigmotor is inmiddels ook gevonden. Door de kleigrond op het akker zijn de materialen goed geconserveerd.

Tijdens het bergen gisteren rook het een beetje naar benzine. Zelfs de geuren zijn bewaard gebleven. Hoe bijzonder kan een opgraving zijn...

Op de plaats waar de bergers nu bezig zijn liggen drie Roll-Roycemotoren.

Licentie
De Rolls-Royce Packard Merlin is een V-12 vliegtuigmotor, 60° "V", 27 liter, die gebouwd is gedurende de Tweede Wereldoorlog door Rolls-Royce en onder licentie in de Verenigde Staten. De motor wordt door velen beschouwd als de meest succesvolle vliegtuigmotor die tijdens de Tweede Wereldoorlog is geproduceerd. De naam Merlin komt van de Engelse benaming van de valkachtige vogel Smelleken.

Kijkdagen
Tijdens de berging bij het kruispunt Weeresteinweg / Grotewaardweg zijn er twee kijkdagen: zaterdag 25 oktober en zaterdag 1 november a.s.  In de tent op locatie komt een expositie van de materialen die gevonden zijn tijdens de berging.

Aan het begin van deze bijeenkomst voor genodigden zal H.J. Irons om 10.00 uur namens het bombercommand van de RAF (Royal Air Force) een krans leggen ter nagedachtenis van de overleden bemanning van vlucht LM508-SRP.

De kijkdagen duren van 11.00 - 15.00 uur.
De gemeente nodigt iedereen uit langs te komen, het liefst per fiets: 'Kom gerust kijken op één van deze dagen.'
Kaplaarzen aanbevolen.

(Foto Vliegtuigberging Werkendam)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.