zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

CDA Altena wil A27 nooit meer afgesloten zien

2 oktober 2014 (door WerkendamNet)

ALTENA - De gezamenlijke CDA-fracties van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem, alsmede de CDA Statenfractie hebben een brief aan Rijkswaterstaat (RWS) gestuurd met het vriendelijke, doch dringende verzoek de A27 nooit meer af te sluiten vanwege werkzaamheden. Het schrijven is voorzien van een aantal prangende vragen.

CDA Werkendam laat bij monde van Otto van Breugel weten: 'De CDA- fracties van Aalburg, Woudrichem en Werkendam en de Statenfractie Brabant hebben het onbegrip vanuit de bevolking voor het vier keer een weekend afsluiten van de A27 gehoord en hebben gemeend RWS hierover te bevragen. Verder hebben wij contact gezocht met het landelijk CDA waar we gehoor hebben gekregen voor ons initiatief om nooit meer de A27 af te sluiten tijdens werkzaamheden. RWS gebruikt onze inwoners en ondernemers als speelbal. Het kan toch niet waar zijn dat we vier weekenden een voor ons zeer belangrijke weg afsluiten waar bezoek aan familie of een sportvereniging een ware dagtocht wordt. Geld is leidend, niet de belangen van onze inwoners en ondernemers. De A27 te pas en te onpas afsluiten moet tot het verleden horen. Dat was enkele jaren terug ook. Daarom moet het echt anders. Daarom heb ik steun gezocht in Den Haag.'

Geachte directie,

Zo'n 50.000 Inwoners, ondernemers en bezoekers uit en aan onze gemeentes Woudrichem,Werkendam en Aalburg zijn in de maand september vanwege weekendafsluitingen van de A27 ter hoogte van het Knooppunt Gorinchem geconfronteerd met heel veel overlast en economische schade. Temeer daar onze gemeentes liggen op een soort eiland is de bereikbaarheid door deze afsluitingen tot een ware zoektocht naar doorgang geworden.
Ook ontstaan risicovolle situaties doordat in de weekenden onze inwoners voor huisartsenzorg zijn aangewezen op de huisartsenpost in Gorinchem. Met de afsluitingen is die zorg een brug te ver. Ook bezoeken aan familie en kennissen en sportverenigingen in het weekend wordt op deze manier een dagtocht.

In de maand september zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd aan de A27. Voor deze werkzaamheden was het nodig dat het rijgedeelte maar liefst vier  weekenden! afgesloten werd tussen knooppunt Gorinchem en afrit 23 Werkendam, in de richting van Breda. Gevolg: heel veel onbegrip vanuit de bevolking vanwege de enorme overlast die dit veroorzaakt en forse economische schade voor onze ondernemers in ons gebied. Daarnaast is onze stellige indruk, dat u zaken heel slecht afstemt met Provincie en Gemeenten. Zo plande u een weekendafsluiting gelijktijdig met een zeer groot evenement (30.000 bezoekers) van 4 tot 7 juli. Gelijktijdig met de A27 was de omleidingsweg in Zaltbommel afgesloten vanwege werkzaamheden. Gevolg: heel veel overlast van mensen die via via ons gebied probeerden te bereiken.
Afgelopen weekend vond u het ook nodig om gelijktijd de werkzaamheden van de A27 ook de A58 af te sluiten. Met deze voorbeelden van slechte afstemming toont u aan totaal voorbij te gaan aan de belangen van de inwoners van onze gemeenten. Dit wordt ook opgemerkt door vele inwoners van ons gebied. Met deze manier (4x weekendafsluiting) van werken en het afstemmen van deze werkzaamheden geeft RWS aan totaal geen rekening te houden met de inwoners en de ondernemers van onze gemeentes.

Het CDA heeft meermalen gevraagd om de overlast van het opknappen van de A27 tot een minimum te beperken en daarnaast in overleg met de gemeentes te kijken naar het beste tijdstip hiervoor. Een manier is ons inziens de werkzaamheden te bundelen en ‘s-nachts uit te voeren in plaats van in het weekend. Hierbij de wegen niet in zijn geheel af te sluiten maar op het andere weggedeelte tussen 22:00 uur en 5:00 uur een rijbaan naar beide zijden open te houden op het andere weggedeelte.

De CDA-fracties van Aalburg Woudrichem en Werkendam en de CDA-Statenfractie zien graag de navolgende vragen schriftelijk beantwoord:

1. Bent u op de hoogte dat veel ondernemers en bedrijven economische schade lijden door deze afsluitingen?
2. Kunt u aangeven waarom u steeds (6e keer in korte tijd) besluit om de A27 in het weekend voor werkzaamheden af te sluiten? Zijn hierbij de beschikbare financiën soms belangrijker dan de belangen van onze inwoners?
3. Wat is de reden waarom uw werkzaamheden zo slecht afstemt met de andere overheden provincie en gemeentes?

Volledigheidshalve willen wij u aangeven dat wij gesproken hebben met de CDA fractie in Den Haag die heeft aangegeven dit voorstel in te willen brengen in het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) in oktober met het verzoek u (RWS) te verplichten de A27 in de toekomst altijd tijdens werkzaamheden open te houden.

Namens de CDA-fracties gemeente Aalburg, Woudrichem, Werkendam en de Statenfractie Noord-Brabant

Roland van Vugt CDA Statenfractie Brabant
Hanno van Baast CDA Woudrichem Arno Bouman CDA Aalburg
Otto van Breugel CDA Werkendam

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.