donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Koning verzoent zich met Sleeuwijkse 'koordjesdief'

29 september 2014 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK / DEN HAAG - Oud-brandweerman Cor Priele kan weer opgelucht ademhalen. Koning Willem-Alexander is niet boos op de bejaarde 'koordjesdief' uit Sleeuwijk die enkele weken geleden zijn lang verzwegen daad bekende. Ruim vijftig jaar geleden ontvreemde hij een koordje uit de gouden koets. Die daad heeft hij nu bekend. De koning aanvaardt de excuses van Priele, maar wil het koordje wel terug, zo weet Omroep Brabant.

Priele onthulde zijn hartsgeheim enige tijd geleden. Hij had een koordje uit het interieur van de gouden koets 'gestolen'. Als jonge brandwacht was hij tijdens zijn dienst wat aan het dollen in en rond de gouden koets. Per ongeluk bleef hij met zijn laars achter de bank hangen. Daarbij rukte hij het koordje los. "Ik had de gouden koets beschadigd, ik schrok me rot." Hij nam het koordje mee, bewaarde het zorgvuldig, kreeg spijt en stuurde de koning onlangs een welgemeende brief.

Excuses
Afgelopen zaterdag viel een brief van de dienst van het Koninklijk Huis op de Sleeuwijkse mat van Priele. In de brief wordt vermeld dat 'de openheid wordt gerespecteerd en dat de koning zijn excuses accepteert. De stalmeester van de koning laat in dat koninklijke schrijven ook weten dat koning Willem-Alexander het zou waarderen als het koordje weer terugkeert naar de rechtmatige eigenaar. De koets dus. Priele zal het kleinood ongetwijfeld - voldoende gefrankeerd, mogelijk zelfs aangetekend - naar Den Haag sturen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.