vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Gemeente optimaliseert openbare verlichting

25 september 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Gemeente Woudrichem beschikt over ongeveer 3.000 lichtmasten. Deze lichtmasten zijn verdeeld in avond- en nachtbranders. D.w.z. dat de avondbranders in de avond worden ingeschakeld en om 00.00 uur weer uitgaan. Nachtbranders gaan gelijktijdig aan maar gaan niet uit en blijven branden tot het weer licht wordt in de morgen.

Na inventarisatie van deze branders blijkt er een aantal lichtpunten (10%) niet logisch te zijn geschakeld. Door allerlei factoren, zoals uitbreiding en aanpassing wegennet, uitbreiding woonwijken en dergelijke., is het op diverse locaties niet logisch verlicht. Dit geeft regelmatig klachten en meldingen van burgers dat het verlichtingsniveau op diverse locaties als donker wordt ervaren en een onveilig gevoel in de leefomgeving geeft. Sommige lampen branden alleen in de avonduren terwijl het gewenst is dat deze ook in de nachtelijke uren branden.
Ook zijn er lampen die in de nachtelijke uren branden wat geheel overbodig is. Dit heeft als resultaat dat er onnodig energie wordt verbruikt terwijl het niet nodig is.

Optimalisatie
Om tot een betere verdeling en energiezuinigere situatie te komen wordt binnenkort een optimalisatie aan deze avond- en nachtbranders uitgevoerd. Sommige lampen zullen langer blijven branden terwijl andere eerder uitgaan. Bij deze optimalisatie is rekening gehouden met  de aanwezigheid van onder andere verkeersobjecten, kruisingen van wegen, aanwezigheid van scholen, verzorgingstehuizen en winkelgebieden. In het buitengebied zal weinig tot geen aanpassing worden uitgevoerd, dit omdat er in het buitengebied alleen oriëntatieverlichting is aangebracht. Deze dienen altijd als nachtbrander ingeschakeld te zijn.

Schakelen
Een aantal nachtbranders wordt omgeschakeld naar avondbrander (van hele nacht terug naar uit om 00.00 uur. Ook zal een aantal avondbranders op nachtbrander worden geschakeld (van uit om 00.00 uur naar branden de hele nacht). De werkzaamheden bestaan uit omschakelen van zekeringen in de lichtmast. Voor het publiek heeft dit geen gevolgen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Gebr. van der Steen.

De werkzaamheden vinden plaats in elke kern van gemeente Woudrichem. In het buitengebied worden geen wijzigingen aangebracht.

Info
Wie meer wil weten neemt contact op met de gemeente Woudrichem via 0183-308100. Als er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden problemen voordoen buiten kantoortijden, kunt u contact opnemen met de calamiteitendienst 0183-308100.

Lees meer over:

gemeente openbare verlichting
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.