vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Berging Lancaster start eind september

15 september 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM -  In februari van dit jaar besloot de gemeenteraad van gemeente Werkendam om het Lancaster vliegtuigwrak te bergen. Dit vliegtuig heeft de naam Lancaster LM 508. Bodac BV uit Schijndel gaat de berging uitvoeren van het wrak uit de Tweede Wereldoorlog. Dat ligt op de T-splitsing van de Weerensteinweg en de Grote Waardweg in Werkendam. De werkzaamheden starten op 29 september 2014 en duren ruim een maand.

Tijdens de berging komen er twee kijkdagen op de locatie voor geïnteresseerden. Deze vinden plaats op zaterdag 25 oktober en op zaterdag 1 november en duren van 11.00 – 15.00 uur. In de tent op locatie komt een expositie van de materialen die gevonden zijn tijdens de berging. Voor de basisscholen in Werkendam maken vrijwilligers een lespakket. Leerlingen van alle basisscholen uit groep 7 en 8 kunnen met de klas ook een bezoek brengen aan de bergingslocatie. Daar krijgen zij een presentatie en kunnen zij de expositie bezoeken.

De gemeente werkt samen met vrijwilligers van cultuurhistorische verenigingen, de archiefkring, het Veteranencomité en de stichting Omzien en Gedenken. Zij nemen een groot deel van de organisatie van de kijkdagen en het scholenproject voor hun rekening.

Infoavond in de Kwinter
Dinsdag 16 september 2014 is er een informatieavond voor geïnteresseerden in de Kwinter in Werkendam. Majoor A.L. Kappert, Stafofficier Vliegtuigberging bij het Ministerie van Defensie, geeft die avond een presentatie over de berging. Ook beantwoordt hij vragen over het vliegtuig zelf, de berging en wat daar allemaal bij komt kijken. De avond start om 19.30 uur.

Staartschutter
Mogelijk worden bij de berging stoffelijke resten van de staartschutter gevonden. Als dat zo is, bergt het Ministerie van Defensie deze resten. Het ministerie verzorgt dan de contacten hierover met de nabestaanden. De stoffelijke resten zijn niet zichtbaar voor bezoekers.

Facebook en twitter
Op www.werkendam.nl/lancaster staat informatie over de berging. Geïnteresseerden kunnen ook via Facebook en Twitter de berging van de Lancaster volgen.

  • Op Woudrichem.net staan verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in de regio. Ook het verhaal van deze  Lancaster wordt daar vertteld.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.