dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Waterschap bereidt zich voor op verwachte neerslag

25 augustus 2014 (door WerkendamNet)

ALTENA - De regio bereidt zich voor op een nieuwe, aangekondigde mogelijke, wateroverlast ten gevolge van noodweer. Door de vele regenval van de afgelopen weken is de bodem verzadigd. Vanwege de aanhoudende regenval verlaagt Waterschap Rivierenland in bepaalde delen van het beheergebied de waterpeilen in de watergangen. Zo kan er straks meer regenwater opgevangen worden. De meeste regen wordt vanavond verwacht in de regio Gorinchem en Tiel. Het waterschap blijft alert de komende uren. Aldus het persbericht.

Waterbergingsoevers

Het waterschap heeft in de loop der jaren vele waterbergingsoevers aangelegd speciaal voor hevige regenbuien. Extra waterberging betekent meer ruimte voor water. Het waterpeil in de sloten komt daardoor minder hoog waardoor minder snel ernstige wateroverlast ontstaat. Ook neemt het waterschap het hele jaar door maatregelen die zorgen voor een snellere en efficiëntere afvoer van regenwater. Deze maatregelen bestaan onder meer uit het aanpassen van gemaalcapaciteiten, duikers vergroten en het renoveren /automatiseren van stuwen en schuiven.

Automatiseren gemalen

Daarnaast werkt het waterschap het hele jaar door aan het verder automatiseren van stuwen en gemalen. Hierdoor kunnen ze op afstand worden bediend.  Dit scheelt in menskracht en er kan sneller en adequater worden bijgestuurd, bijvoorbeeld in geval van storingen of extreme weersomstandigheden. Zo wordt de kans op wateroverlast kleiner tegen minder maatschappelijke kosten.

(Foto Jacqueline Munnik - Eerdere wateroverlast d.d. 28-07-2014 in Nieuwendijk)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.