maandag 29 november 2021

Alles over Altena

KLu traint met helikopters in avonduren

18 augustus 2014 (door AalburgNet)

 

ALTENA - Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht (KLu) trainen de komende maanden een drietal weken tijdens de avonduren. Zij bereiden zich voor op inzet waar ook ter wereld, zoals bijvoorbeeld de missie in Mali. Daarbij is het uitvoeren van hun taken ook bij duisternis erg belangrijk. De heli's zijn gestationeerd op DHC Vliegbasis Gilze-Rijen

Hoewel de voorkeur voor het trainen bij duisternis uitgaat naar de maanden in het najaar en de winter vanwege de langere nachten, is deze trainingsoperatie ook buiten deze periode noodzakelijk. Helikopterbemanningen worden het hele jaar door op verschillende niveaus getraind.
In week 34 (18 t/m 21 augustus) oefenen crews tot uiterlijk 00.00 uur met de diverse (gevechts)helikopters. Het reguliere avondvliegen start dit jaar in de eerste week van september.

Veilig vliegen

Tijdens het uitvoeren van missies staat veiligheid voorop. Door veel training streeft de Klu naar een maximaal niveau van presteren en veiligheid. Ook het veilig vliegen met nachtzichtapparatuur is iets wat vaak moet met worden beoefend. Chinook-vlieger kapitein Martijn: “Bij duisternis vliegen we met speciale nachtzichtapparatuur. We zien door deze helderheidversterkers alles in groentinten en het beeldveld is beperkt, vergelijkbaar met het zicht door twee wc-rollen.”

Altijd en overal inzetbaar

Trainen is voor personeel van de Koninklijke Luchtmacht van essentieel belang om te zijn voorbereid op een inzet waar ook ter wereld. Zo staan helikopterbemanningen dag en nacht paraat voor medische evacuaties in Nederland en kunnen zij de civiele brandweer ondersteunen bij het blussen van een (natuur)brand. In het buitenland ondersteunen de helikopters de missie in Mali, de antipiraterijmissie Atalanta in de Hoorn van Afrika en counterdrugsoperaties in het Caribisch gebied. In het recente verleden heeft de luchtmacht een belangrijke bijdrage geleverd aan missies in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan.

Klachten

Militaire oefeningen worden vroegtijdig en zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch hinder ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.
Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766.

(Foto Apache gevechtshelikopters hier in Duitsland bij een zogenaamde FARP - foto sergeant Wim Vis.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.