dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

'Gemeenten onvoldoende voorbereid op overstroming'

16 juli 2014 (door AalburgNet)

REGIO - 'Gemeenten, waterschappen en veiligheidsregio's moeten meer aandacht besteden aan de gevolgen van een eventuele overstroming. Ondanks de bescherming van dijken zijn we, mocht het echt fout gaan, onvoldoende voorbereid op de beperking van de schade en het aantal slachtoffers.' Aldus het vandaag gepubliceerde artikel op Binnenlands Bestuur.

De gemeente Aalburg bracht onlangs een bericht naar buiten inzake de voortgang rond te nemen maatregelen tot 2050 in het kader van het Deltaprogramma Rivieren. Het ging in dit artikel onder meer over de aanpak van de bedijkte Maas (Bersche Maas) voor Aalburg. Maar kennelijk leven er op landelijk niveau toch nog prangende vragen als het gaat om slachtofferopvang en schadebeperking...

Deltaplan voor deze eeuw
Vragen als: 'hoe lang blijft het water in het gebied' en 'kunnen slachtoffers snel weg' zijn onderbelicht. Dat stelt de onafhankelijke Adviescommissie Water dinsdag in aanbevelingen aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Zij ontvouwt op Prinsjesdag het het deltaplan voor deze eeuw.
 
Betere rampenbeheersing
De commissie, die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de minister, pleit voor een betere rampenbeheersing. ,,Risico's moeten beter in kaart worden gebracht, omdat een overstroming nooit valt uit te sluiten. Waar liggen de ziekenhuizen bijvoorbeeld? Zijn daar noodaggregaten? En waar moeten geëvacueerden heen? Daar zijn we onvoldoende op voorbereid", illustreert een woordvoerster.
 
Nieuwbouw
Ook bij nieuw- of herbouw moet meer rekening worden gehouden met veiligheidsrisico's. ,,Als je een nieuwe wijk gaat neerzetten, moet je nagaan of de woningen wel hoger liggen dan de polders", aldus de zegsvrouw. ,,Je kunt dan twee vliegen in een klap slaan. In Zwolle bijvoorbeeld is een geluidswal aangelegd. Die doet nu tegelijk dienst als noodwaterkering." In geval van een overstroming vanuit de IJssel houdt deze wal het water langer tegen, zodat meer tijd is voor evacuatie van slachtoffers, zo is de gedachte.
 
Prinsjesdag
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil, vooruitlopend op de presentatie van de plannen op Prinsjesdag, niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerster liet weten dat de adviezen worden meegenomen in het Deltaplan. (Binnenlands Bestuur)
 
Lees ook: Waterschap: 'Duidelijkheid over waterbeheer buitenpolders'
 
(Foto Aalburg.net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.