woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

De Biesbosch vraagt parkeergeld om bezuinigingen te compenseren

15 juli 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Parkschap de Biesbosch heeft vanwege bezuinigingen door het Rijk en de Provincie afgelopen jaren de opgave een besparing van 1 miljoen euro te realiseren om de voorzieningen in de Biesbosch op het huidige niveau te houden. In opdracht van het Parkschap is een onderzoek gedaan naar de verdienmogelijkheden in de Biesbosch. Men wil dat onder meer doen door de gebruikers/bezoekers van de Biesbosch,  zowel via het water als via het land, een bijdrage te vragen in de vorm van vaargeld / parkeergeld. In het onderzoek komt het Biesbosch MuseumEiland in beeld als een soort kip met gouden eieren.

Het museum vindt het bepaald niet prettig dat het bij het genereren van gelden in één adem genoemd wordt met het Parkschap. Het Biesbosch Museum staat los van het Parkschap. In een reactie laat men dan ook weten: 'Al dertig jaar doppen wij onze eigen boontjes en brengen we op eigen kracht 75% van onze begroting bijeen door entree te heffen en sponsoren te zoeken.' De overige 25 % wordt betaald door de gemeente Werkendam, de enige structurele subsidieverstrekker van het Biesbosch Museum.
 
Het museum vervolgt: 'Wij worden er als museum niet gelukkig van wanneer museumbezoekers, naast het betalen van entree, straks ook moeten gaan betalen om hun auto bij ons te parkeren. Het bieden van een parkeerplaats bij het museum is een service. Er is niet voor niets voor gekozen om in de nieuwe opzet het huidige parkeerterrein als extra te laten bestaan. Betaald parkeren op alleen het eiland lijkt niet verstandig. Om te voorkomen dat in de toekomst de auto’s dan tot ver voorbij het buitenmuseum De Pannekoek en bij de woningen van Evides en de uitkijkheuvel Petrusplaat in de berm staan moet betaald parkeren dan minimaal gelden voor het gebied vanaf de pont naar Dordrecht enerzijds en de Witboomkil anderzijds tot en met de nieuw aan te leggen autobrug bij Maltha. Bovendien zetten wij vraagtekens bij de handhaving en toezicht waarmee ook de nodige kosten gemoeid zijn. Het blijkt nu al moeilijk handhaving en toezicht in de Biesbosch op niveau te houden. We vragen ons dan ook af in hoeverre de baten opwegen tegen de kosten van installaties, apparatuur en toezicht i.c. of er wel te verdienen is aan dit voornemen.'

Gemeente Werkendam
De gemeente gaat in de nieuwe situatie zorgen voor het beheer en onderhoud van de parkeervoorziening. Zij zal zich ook moeten buigen over de vraag of dat gratis blijft of tegen betaling gaat worden. De gemeente en het museum zijn hierover in gesprek.

Gemeente Drimmelen
De raad van de gemeente Drimmelen heeft zich, vooruitlopend op het uitgewerkte plan van het Parkschap, al uitgesproken tegen betaald parkeren in de Biesbosch. Niet zo verwonderlijk als men bedenkt dat de vorige exploitatiemaatschappij van de haven Drimmelen bij de nieuwe jachthaven een aantal jaren geleden de parkeerplaats betaald heeft gemaakt en dit later terug heeft gedraaid. De auto’s stonden overal behalve op betaald parkeren. De resten van wat eens betaald parkeren was staan er overigens nog steeds. Het is kennelijk de investering niet waard geweest…

(Foto gemeente Drimmelen)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.