vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Politie gebruikt pepperspray om verwarde man te ontwapenen

10 juli 2014 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - De hulp van de politie werd ingeroepen om een psychotische man onder controle te brengen. Uiteindelijk kwam er pepperspray aan te pas om de man te kunnen ontwapenen.

Bewapend met zaag
Verontruste omwonenden schakelden in de nacht van dinsdag 8 juli op woensdag 9 juli 2014 de hulp van de politie in toen hun 50-jarige buurman in verwarde toestand doordraaide. De man was gewapend met een handzaag. Een redelijk verbaal contact met de man was niet mogelijk. Ook weigerde hij om de zaag weg te leggen of los te laten.

Uiteindelijk gebruikte de politie peperspray om de man te desoriënteren, waarna hij ontwapend kon worden. Hij is na verzorging overgedragen aan het zorgkader van de geestelijke gezondheidzorg en opgenomen in een psychiatrische instelling.

Pepperspray
In de jaren '90 kwamen er geluiden dat men behoefte had aan een opvulling van het gat tussen de wapenstok en het pistool op de geweldsladder. Al snel werd er gedacht aan de invoering van de zogeheten pepperspray, een wapen wat in de Verenigde Staten een goede staat van dienst heeft.
Ondanks de aanvankelijk negatieve reacties op de eventuele toevoeging van pepperspray aan de uitrusting van de politie, werd na een grote pilot in 2000, de pepperspray toch ingevoerd; vanaf 1 januari 2001 behoorde pepperspray tot de standaarduitrusting van de Nederlandse Politieagent.

Het effect van pepperspray is niet te onderschatten. Wanneer het middel in het gezicht komt, dat wil zeggen, in de buurt van de mond, neus of ogen, ontstaat er een acute ontstekingsreactie met als onmiddelijk resultaat dat de persoon de ogen sluit, in ademnood komt en controle over het lichaam verliest. Vaak ontstaat er een paniekreactie bij de persoon; men ziet niets, heeft vreselijke pijn en de ademhaling verloopt moeilijk. Pogingen tot verzet worden meestal gestaakt waardoor de persoon over het algemeen kan worden ingerekend.

Lees meer over:

Politie pepperspray
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.